Ma­de­lei­nes

Kleine Franse cakejes met citroen en honing. Vierentwintig stuks zijn zó op!

  • gebak
  • 24 stuks
  • 130 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 u. 10 min. wachten
    • 20 min. oventijd
(57) waardeer
frans gebak Kleine Franse cakejes met citroen en honing. Vierentwintig stuks zijn zó op! 24 stuks
4 57

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • handmixer
  • madeleinevorm met 12 holtes

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt de boter in een steelpan. Roer de melk en honing erdoor en zet het vuur uit. Breek ondertussen de eieren boven een kom en voeg de suiker toe. Klop met een mixer op de hoogste stand 5 min. tot een luchtig mengsel dat lichter van kleur is.
  2. Zeef de bloem met de bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg toe. Doe het botermengsel bij het eimengsel en spatel de bloem er in delen door. Zet het beslag afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de madeleinevorm in met boter en bestrooi met bloem. Klop op de vorm om de bloem over de holtes te verdelen.
  4. Bak de madeleines in 2 delen. Verdeel de helft van het beslag met 2 eetlepels over de 12 holtes van de vorm. Bak de madeleines afhankelijk van de grootte van de vorm 6-10 min. tot ze een goudbruine rand krijgen. Laat ze uit de vorm op een bord glijden en laat 10 min. afkoelen. Veeg de vorm schoon en bak zo nog 12 madeleines.

bereidingstip:

Je kunt het beslag een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Als je geen madeleinevorm hebt, kun je de cakejes ook bakken in een muffinvorm met 12 holtes.

video

Ma­de­lei­nes

recipevideo - 03:05 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 130 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 13 g
    waarvan suikers 6 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 80 mg
Tags
Ook te zien in

Madeleines

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ma­de­lei­nes

1
1
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 60 ml volle melk
  • 1 el vloeibare honing

Smelt de boter in een steelpan. Roer de melk en honing erdoor en zet het vuur uit.

Madeleines stap 01.mp4

Instructievideo

00:25 min.

2
2
  • 3 middelgrote eieren
  • 130 g fijne kristalsuiker

Breek ondertussen de eieren boven een kom en voeg de suiker toe.

Madeleines stap 02.mp4

Instructievideo

00:28 min.

3
3

Klop met een mixer op de hoogste stand 5 min. tot een luchtig mengsel dat lichter van kleur is.

4
4
  • 200 g tarwebloem
  • 8 g bakpoeder
  • 1 citroen

Zeef de bloem met de bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg toe.

Madeleines stap 03.mp4

Instructievideo

00:28 min.

5
5

Doe het botermengsel bij het eimengsel en spatel de bloem er in delen door. Zet het beslag afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.

Madeleines stap 04.mp4

Instructievideo

00:33 min.

6
6

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Madeleines stap 05.mp4

Instructievideo

00:05 min.

7
7

Vet de madeleinevorm in met boter en bestrooi met bloem. Klop op de vorm om de bloem over de holtes te verdelen.

Madeleines stap 06.mp4

Instructievideo

00:31 min.

8
8

Bak de madeleines in 2 delen. Verdeel de helft van het beslag met 2 eetlepels over de 12 holtes van de vorm.

Madeleines stap 07.mp4

Instructievideo

00:24 min.

9
9

Bak de madeleines afhankelijk van de grootte van de vorm 6-10 min. tot ze een goudbruine rand krijgen.

10
10

Laat ze uit de vorm op een bord glijden en laat 10 min. afkoelen. Veeg de vorm schoon en bak zo nog 12 madeleines.

bereidingstip:

Je kunt het beslag een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Als je geen madeleinevorm hebt, kun je de cakejes ook bakken in een muffinvorm met 12 holtes.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.