Gebraden kerstkip met noten-vruchtenvulling
Met deze gevulde kerstkip zit je gebraden, eh, gebakken met Kerstmis.

Advertentie
Ingrediënten
- 1 verse witte pistolet
- 2 medium handsinaasappels (schoongeboend)
- 4 cm verse gember
- 95 g ongezouten geroosterde amandelen (bakje 190 g)
- 100 g dadels zonder pit (zak 250 g)
- 100 g gedroogde abrikozen (zak 250 g)
- 2 el baharat kruidenmix (specerijenmelange by Jonnie Boer)
- 5 tenen knoflook
- 1 Franse scharrelkip (ca. 1.2 kg, op kamertemperatuur)
- 3 el traditionele olijfolie
- 750 g rode cherry-potatoes (bak, koelvers, Feestfavoriet*)
Lekker erbij
Keukenspullen
- keukenmachine
- bakpapier
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek de pistolet in stukjes en maal in de keukenmachine tot broodkruim. Schep over in een ruime kom. Rasp de oranje schil van de sinaasappels. Pers 1 vrucht uit. Schil de gember en snijd grof.
- Doe de helft van het sinaasappelrasp met het -sap, de gember, amandelen, dadels, abrikozen, 1 el baharat en 3 tenen knoflook in de keukenmachine en maal fijn. Meng door het broodkruim en breng op smaak met peper en eventueel zout. Vul de holte van de kip ermee.
- Snijd de overige tenen knoflook fijn. Meng de helft van de knoflook met de rest van het sinaasappelrasp, de rest van de baharat, 2 el olie, peper en eventueel zout. Maak voorzichtig het vel van de reeds gevulde kip op de borst en poten los, door met je vingers vanaf de hals onder de huid te gaan. Stop de helft van het baharat-oliemengsel onder de huid op het vlees van de kip. Verdeel de kruiden voorzichtig en gelijkmatig met je vingers. Verdeel de rest van het baharat-oliemengsel over de buitenkant van de kip.
- Meng de rest van de olie en de rest van de knoflook door de aardappeltjes. Doe de kip in de braadzak en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Braad in het midden van de oven in ca. 70 min. gaar. Leg na 45 min. de aardappeltjes ernaast.
- Haal de kip uit de braadzak (pas op, dit is heet!) en serveer met de aardappeltjes en de kippenjus uit de zak.
variatietip:
Je kunt de cherryaardappeltjes ook vervangen door krieltjes.
combinatietip:
Maak met een stoofperenpakket (Feestfavoriet) een stoofperenmoes en serveer bij de kip.
Tip:
Tip: * Dit product is alleen tijdens de feestdagen verkrijgbaar.
bewaartip:
Je kunt dit gerecht tot en met het mengen van de aardappeltjes met de knoflook een dag van tevoren bereiden. Doe de kip in de braadzak. Bewaar alles in de koelkast.

Vlees vullen
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 1.075 kcal
- eiwit 48 g
- koolhydraten 99 g
-
vet 51 g
waarvan verzadigd 11 g - natrium 220 mg
- vezels 15 g
Ook te zien in
Gebraden kerstkip met noten-vruchtenvulling
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Gebraden kerstkip met noten-vruchtenvulling

Verwarm de oven voor op 180 °C.

- 1 verse witte pistolet
Breek de pistolet in stukjes en maal in de keukenmachine tot broodkruim. Schep over in een ruime kom.

- 2 medium handsinaasappels
- 4 cm verse gember
Rasp de oranje schil van de sinaasappels. Pers 1 vrucht uit. Schil de gember en snijd grof.

- 95 g ongezouten geroosterde amandelen
- 100 g dadels zonder pit
- 100 g gedroogde abrikozen
- 1 el baharat kruidenmix
- 3 tenen knoflook
Doe de helft van het sinaasappelrasp met het -sap, de gember, amandelen, dadels, abrikozen, baharat en de tenen knoflook in de keukenmachine en maal fijn.

- 1 Franse scharrelkip
Meng door het broodkruim en breng op smaak met peper en eventueel zout. Vul de holte van de kip ermee.

- 1 el baharat kruidenmix
- 2 el traditionele olijfolie
- 2 tenen knoflook
Snijd de overige tenen knoflook fijn. Meng de helft van de knoflook met de rest van het sinaasappelrasp, de rest van de baharat, olie, peper en eventueel zout.

Maak voorzichtig het vel van de reeds gevulde kip op de borst en poten los, door met je vingers vanaf de hals onder de huid te gaan.
Tip: Tip: Door je vingers zacht te bewegen komt het vel een beetje los.

Stop de helft van het baharat-oliemengsel onder de huid op het vlees van de kip. Verdeel de kruiden voorzichtig en gelijkmatig met je vingers.

Verdeel de rest van het baharat-oliemengsel over de buitenkant van de kip.

- 1 el traditionele olijfolie
- 750 g rode cherry-potatoes
Meng de rest van de olie en de rest van de knoflook door de aardappeltjes. Doe de kip in de braadzak en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

Braad in het midden van de oven in ca. 70 min. gaar. Leg na 45 min. de aardappeltjes ernaast.

Haal de kip uit de braadzak (pas op, dit is heet!) en serveer met de aardappeltjes en de kippenjus uit de zak. Lekker!
variatietip:
Je kunt de cherryaardappeltjes ook vervangen door krieltjes.
combinatietip:
Maak met een stoofperenpakket (Feestfavoriet) een stoofperenmoes en serveer bij de kip.
bewaartip:
Je kunt dit gerecht tot en met het mengen van de aardappeltjes met de knoflook een dag van tevoren bereiden. Doe de kip in de braadzak. Bewaar alles in de koelkast.