Frikandel speciaal
Ha, wie had ooit gedacht dat deze snackbar-klassieker een culinair hoogstandje zou worden.

Advertentie
Ingrediënten
- 300 g half-om-halfgehakt
- 300 g kipgehakt naturel
- 2 uien
- 4 el ketjap manis
- 2 tl zout
- 2 middelgrote eieren
- 1 el yellow mustard spicy
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- ¼ tl gemalen kruidnagel
- ½ tl gedroogde nootmuskaat
- 50 g panko Japans paneermeel
- 1½ liter water
- 2 runderbouillontabletten
- 1½ liter frituurolie
- 100 ml mayonaise
- 100 ml curry
Keukenspullen
- keukenmachine
- spuitzak met gladde spuitmond (1 cm)
- schuimspaan
Advertentie
Bereiden
- Doe in de grootste kom van de keukenmachine de 2 soorten gehakt. Snipper de helft van de ui en doe er bij. Maal fijn met de keukenmachine. Voeg tijdens het malen de ketjap, het zout, de eieren, mosterd, komijn, koriander, peper, kruidnagel en nootmuskaat toe. Maal tot een egale massa. Voeg als laatste de panko toe. Laat de machine nog 1 min. draaien. Schep de massa in een (wegwerp)spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm doorsnede.
- Breng in een hapjespan het water aan de kook met de bouillontabletten. Zet het vuur laag, zodat de bouillon zachtjes verder kookt. Spuit in de bouillon 4 staafjes van ca. 12 cm lang. Na ca. 5 min. komen de frikandellen bovendrijven en zijn de gaar. Schep de frikandellen met een schuimspaan uit de bouillon en maak zo nog 16 frikandellen. Laat ze afkoelen.
- Verhit de frituurolie in een pan of friteuse tot 180 °C. Snipper ondertussen de rest van de ui zo fijn mogelijk. Snijd de frikandellen in de lengte ongeveer 1 cm in, maar snijd ze niet door. Frituur de frikandellen per 4 stuks in 3 min. goudbruin. Spuit in de opening van de frikandellen achtereenvolgens een streep mayonaise en een streep curry en bedek met ½ el gesnipperde uitjes.
bewaartip:
Deze frikandellen kun je afgedekt in de vriezer tot drie maanden bewaren.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 185 kcal
- eiwit 7 g
- koolhydraten 6 g
-
vet 15 g
waarvan verzadigd 3 g - natrium 600 mg
Ook te zien in
Frikandel speciaal
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Frikandel speciaal
- 300 g half-om-halfgehakt
- 300 g kipgehakt naturel
- 1 ui
Doe in de grootste kom van de keukenmachine de 2 soorten gehakt. Snipper de ui en doe er bij. Maal fijn met de keukenmachine.
- 4 el ketjap manis
- 2 tl zout
- 2 middelgrote eieren
- 1 el yellow mustard spicy
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- ¼ tl gemalen kruidnagel
- ½ tl gedroogde nootmuskaat
Voeg tijdens het malen de ketjap, het zout, de eieren, mosterd, komijn, koriander, peper, kruidnagel en nootmuskaat toe. Maal tot een egale massa.
- 50 g panko Japans paneermeel
Voeg als laatste de panko toe. Laat de machine nog 1 min. draaien.
Schep de massa in een (wegwerp)spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm doorsnede.
- 1½ liter water
- 2 runderbouillontabletten
Breng in een hapjespan het water aan de kook met de bouillontabletten. Zet het vuur laag, zodat de bouillon zachtjes verder kookt.
Spuit in de bouillon 4 staafjes van ca. 12 cm lang. Na ca. 5 min. komen de frikandellen bovendrijven en zijn de gaar.
Schep de frikandellen met een schuimspaan uit de bouillon en maak zo ook de rest van de frikandellen. Laat ze afkoelen.
- 1½ liter frituurolie
- 1 ui
Verhit de frituurolie in een pan of friteuse tot 180 °C. Snipper ondertussen de rest van de ui zo fijn mogelijk.
Snijd de frikandellen in de lengte ongeveer 1 cm in, maar snijd ze niet door. Frituur de frikandellen per 4 stuks in 3 min. goudbruin.
- 100 ml mayonaise
- 100 ml curry
Spuit in de opening van de frikandellen achtereenvolgens een streep mayonaise en een streep curry en bedek met ½ el gesnipperde uitjes.
bewaartip:
Deze frikandellen kun je afgedekt in de vriezer tot drie maanden bewaren.