Bra­men-ijs­taart met pis­ta­che­no­ten

Het is misschien een klassieker, die ijstaart, maar lekker is-ie wel!

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 340 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(0)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Het is misschien een klassieker, die ijstaart, maar lekker is-ie wel! 12 personen
0

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • cakeblik (2 liter)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de suiker met het water in een steelpan op laag vuur oplossen. Laat de siroop koken tot deze goudbruin kleurt (karamelliseren). Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bord en verdeel er de pistachenoten over. Schenk de karamel erover. Laat ca. 30 min. afkoelen. Hak de notenkaramel met een keukenmes in kleine stukjes en doe in een kom. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een andere kom.
  2. Bekleed het cakeblik met bakpapier en laat de randen ruim overhangen. Die heb je straks nodig om het ijs af te dekken. Neem het ijs uit de vriezer. Stort het op een snijplank en snijd het in plakken van 1½ cm dik. Bedek de bodem van het cakeblik met plakken ijs. Duw met de bolle kant van een lepel tot een egale laag. Verdeel er 2/7 van de jam over en bestrooi met de chocolade. Bedek met plakken ijs en druk weer aan tot een egale laag. Verdeel er 2/5 van de rest van de jam over en bedek weer met ijs. Druk aan. Verdeel er de rest van de jam over en bestrooi met de pistachenotenkaramel. Dek af met de rest van het ijs. Vouw het bakpapier over het ijs en zet het minimaal 1½ uur in de vriezer.
  3. Verwarm de ontdooide bramen met de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Hak de rest van de pistachenoten in stukjes. Stort de ijstaart op een schaal en verwijder het bakpapier. Verdeel de bramen en pistachenootjes erover. Serveer direct.

variatietip:

Met het doosjevol fruit van Albert Heijn kun je ook in de winter genieten van zomerfruit. Zo kun je dit nagerecht maken met jouw favoriete zomerfruitsoort. Vervang bijvoorbeeld de diepvriesbramen en de bramenjam door diepvries aardbeien en aardbeienjam of diepvries blauwe bessen en bosbessenjam. Ook erg lekker!

bewaartip:

Je kunt de ijstaart tot en met stap 4 drie dagen van tevoren maken. Bewaar in de vriezer.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 43 g
  • vet 16 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Bramen-ijstaart met pistachenoten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bra­men-ijs­taart met pis­ta­che­no­ten

1
1
  • 75 g suiker
  • 50 ml water

Laat de suiker met het water in een steelpan op laag vuur oplossen. Laat de siroop koken tot deze goudbruin kleurt (karamelliseren).

2
2
  • 50 g gepelde pistachenoten

Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bord en verdeel er de pistachenoten over. Schenk de karamel erover. Laat ca. 30 min. afkoelen.

3
3
  • 100 g witte chocolade met crisped rice

Hak de notenkaramel met een keukenmes in kleine stukjes en doe in een kom. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een andere kom.

4
4

Bekleed het cakeblik met bakpapier en laat de randen ruim overhangen. Die heb je straks nodig om het ijs af te dekken.

5
5
  • 2 liter vanilleroomijs

Neem het ijs uit de vriezer. Stort het op een snijplank en snijd het in plakken van 1½ cm dik. Bedek de bodem van het cakeblik met plakken ijs.

6
6
  • 2 el bramenjam

Duw met de bolle kant van een lepel tot een egale laag. Verdeel er de jam over en bestrooi met de chocolade. Bedek met plakken ijs en druk weer aan tot een egale laag.

7
7
  • 5 el bramenjam

Verdeel er 2/5 van de rest van de jam over en bedek weer met ijs. Druk aan. Verdeel er de rest van de jam over en bestrooi met de pistachenotenkaramel.

8
8

Dek af met de rest van het ijs. Vouw het bakpapier over het ijs en zet het minimaal 1½ uur in de vriezer.

9
9
  • 1 doosjevol bramen
  • 25 g suiker
  • 45 g gepelde pistachenoten

Verwarm de ontdooide bramen met de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Hak de rest van de pistachenoten in stukjes.

10
10

Stort de ijstaart op een schaal en verwijder het bakpapier. Verdeel de bramen en pistachenootjes erover. Serveer direct.

variatietip:

Met het doosjevol fruit van Albert Heijn kun je ook in de winter genieten van zomerfruit. Zo kun je dit nagerecht maken met jouw favoriete zomerfruitsoort. Vervang bijvoorbeeld de diepvriesbramen en de bramenjam door diepvries aardbeien en aardbeienjam of diepvries blauwe bessen en bosbessenjam. Ook erg lekker!

bewaartip:

Je kunt de ijstaart tot en met stap 4 drie dagen van tevoren maken. Bewaar in de vriezer.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.