Sticky shiitake met gember uit de wok
Dagje vega? Deze paddenstoelen lenen zich perfect voor een doordeweekse wokmaaltijd.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 300 g basmatirijst
- 300 g shiitakes
- 2 el maizena
- 4 cm verse gember
- 2 tenen knoflook
- 3 salade-uitjes
- 3 el arachideolie
- 1 el donkere basterdsuiker
- 1 el sesamolie
- 50 ml sojasaus
- 75 ml water
Keukenspullen
- wok
Advertentie
Bereiden
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukken van 3 cm. Doe in een kom, spoel af met koud stromend water en giet af. Meng de maizena erdoor en laat staan tot gebruik. Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine reepjes.
- Verhit ⅔ van de arachideolie in een wok en roerbak de paddenstoelen op hoog vuur in 6-7 min. rondom goudbruin en een beetje krokant. Neem de paddenstoelen uit de pan en draai het vuur tot middelhoog. Voeg de rest van de arachideolie toe en roerbak de gember en knoflook 1 min. Voeg de basterdsuiker toe en schep om totdat de suiker karamelliseert. Voeg de sesamolie, sojasaus en het water toe en kook de saus op hoog vuur in tot hij wat dikker wordt. Roer regelmatig. Voeg de paddenstoelen toe en schep om, zodat de saus aan de paddenstoelen blijft plakken.
- Verdeel de rijst over diepe borden, verdeel de paddenstoelen erover en bestrooi met de salade-ui. Serveer direct.
combinatietip:
Lekker met sesamzaadjes en een pittige wortelsalade van grofgeraspte winterpeen, limoensap en sriracha.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 470 kcal
- eiwit 8 g
-
koolhydraten 72 g
waarvan suikers 5 g -
vet 16 g
waarvan verzadigd 2 g - natrium 640 mg
- vezels 3 g
Ook te zien in
Sticky shiitake met gember uit de wok
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Sticky shiitake met gember uit de wok
- 300 g basmatirijst
- 300 g shiitakes
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukken van 3 cm.
- 2 el maizena
Doe in een kom, spoel af met koud stromend water en giet af. Meng de maizena erdoor en laat staan tot gebruik.
- 4 cm verse gember
- 2 tenen knoflook
- 3 salade-uitjes
Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine reepjes.
- 2 el arachideolie
Verhit de arachideolie in een wok en roerbak de paddenstoelen op hoog vuur in 6-7 min. rondom goudbruin en een beetje krokant.
- 1 el arachideolie
Neem de paddenstoelen uit de pan en draai het vuur tot middelhoog. Voeg de rest van de arachideolie toe en roerbak de gember en knoflook 1 min.
- 1 el donkere basterdsuiker
Voeg de basterdsuiker toe en schep om totdat de suiker karamelliseert.
- 1 el sesamolie
- 50 ml sojasaus
- 75 ml water
Voeg de sesamolie, sojasaus en het water toe en kook de saus op hoog vuur in tot hij wat dikker wordt.
Roer regelmatig. Voeg de paddenstoelen toe en schep om, zodat de saus aan de paddenstoelen blijft plakken.
Verdeel de rijst over diepe borden, verdeel de paddenstoelen erover en bestrooi met de salade-ui. Serveer direct.
combinatietip:
Lekker met sesamzaadjes en een pittige wortelsalade van grofgeraspte winterpeen, limoensap en sriracha.