Taaitaai-sinterklazen
Taaitaai-sinterklazen

Taaitaai-sinterklazen

Wie zoet is... bakt taaitaai-sinterklazen! Een sinterklaas-recept uit duizenden.

20 min. bereiden
12 min. oventijd
2 uur wachten
4waarderingen

Ingrediënten

4 porties

150 g

donkere basterdsuiker

130 g

vloeibare honing

½ tl

zout

90 ml

water

200 g

volkoren tarwemeel

230 g

tarwebloem

3 tl

koek- en speculaaskruiden

40 g

gestampte muisjes

16 g

bakpoeder

1

middelgroot ei

4

Dr. Oetker decoratiestiften kleur

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • deegroller

  • bakpapier

  • bakkwast

Wie zoet is... bakt taaitaai-sinterklazen! Een sinterklaas-recept uit duizenden.

Aan de slag

1

Doe de basterdsuiker, honing en het zout met 80 ml water (per 4 stuks) in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.

2

Zeef ondertussen het meel, de bloem, koek- en speculaaskruiden, gestampte muisjes en bakpoeder boven een kom. Schenk hier al roerend met een houten lepel het warme honingmengsel bij. Lukt het roeren niet meer, kneed dan verder met de hand als het deeg iets is afgekoeld. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 2 uur rusten tot het deeg op kamertemperatuur is.

3

Verwarm de oven voor op 210 °C. Bestuif het werkblad met gestampte muisjes en rol het deeg uit tot een lap van ¾ cm dik. Snijd er 4 sinterklazen uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los met 2 tl water (per 4 stuks) en bestrijk de sinterklazen met behulp van de bakkwast met het ei. Bak de sinterklazen ca. 12 min. in de oven. Laat afkoelen op een rooster en decoreer met de decoratiestiften van Dr. Oetker.

tip

bewaartipVlak na het bakken zullen de sinterklazen aan de buitenkant nog wat knapperig zijn, maar ze worden vanzelf helemaal taai. Worden de sinterklazen te hard, doe ze dan in een plastic zak met een boterham erbij en ze worden weer zacht en taai.