Friese kruidnoten
Friese kruidnoten

Friese kruidnoten

De smaak van honing en anijs is typerend voor veel Friese lekkernijen. Oók voor deze Friese kruidnoten.

30 min. bereiden
30 min. oventijd
30 min. wachten
6waarderingen

Ingrediënten

10 personen

75 g

donkere basterdsuiker

3 el

halfvolle melk

140 g

bloemenhoning

250 g

patentbloem

1 el

bakpoeder

1 el

gemalen anijszaad

½ tl

zout

1 el

koek- en speculaaskruiden

1

middelgroot ei

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • bakpapier

De smaak van honing en anijs is typerend voor veel Friese lekkernijen. Oók voor deze Friese kruidnoten.

Aan de slag

1

Smelt de suiker met de melk in een steelpan op laag vuur. Meng dit mengsel in een kom met de honing. Zeef de bloem met de bakpoeder, het anijszaad, zout en de speculaaskruiden boven een andere kom. Voeg het suiker-honingmengsel toe en kneed met de hand tot een egaal maar kleverig deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het deeg in 2 gelijke stukken en vorm er lange rolletjes van 1½ cm dik van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de helft van de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.

3

Klop het ei los en bestrijk de balletjes ermee met de bakkwast. Bak de kruidnoten in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen. Herhaal met de andere helft van het deeg. Friese kruidnoten horen erg knapperig te zijn als ze zijn afgekoeld.