Patatas bravas
Hola, patata brava! De zomer is zo dichtbij met deze Spaanse aardappeltjes.
Ingrediënten
4 personen
1 kg
vastkokende aardappel
1
middelgrote ui
4 tenen
knoflook
1
rode peper
150 g
winterpeen
5 el
milde olijfolie
½ el
La Chinata gerookte paprikapoeder hot
400 g
tomatenblokjes in blik
1 el
wittewijnazijn
1 el
vloeibare honing
Dit heb je nodig
keukenpapier
staafmixer
Aan de slag
Breng een pan water met zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ca. 2 cm. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in de breedte in dunne reepjes. Snijd de wortel in kleine blokjes (brunoise). Kook de aardappelblokjes in 9 min. net gaar. Giet af en laat in het vergiet wat afkoelen.
Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur. Verhit ⅕ van de olie en fruit de ui hierin 3 min. op middelhoog vuur. Doe de wortel, knoflook, rode peper en gerookte-paprikapoeder erbij en bak 2 min. mee. Giet de tomatenblokjes met een half blik water in de pan. Voeg de azijn, honing, wat versgemalen peper en zout toe. Laat op laag vuur 15 min. koken.
Verhit de helft van de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe. Bak ze 9 min. terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de rest van de aardappelblokjes 9 min. Schep de aardappelblokjes van het bord met keukenpapier in een schaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Pureer de saus glad met een staafmixer. Serveer de aardappelblokjes in de saus of zet de saus naast de aardappeltjes op tafel.
Patatas bravas
Hola, patata brava! De zomer is zo dichtbij met deze Spaanse aardappeltjes.

bijgerecht
4 personen
400 kcal
35 min. bereiden
Aan de slag
Breng een pan water met zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ca. 2 cm. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in de breedte in dunne reepjes. Snijd de wortel in kleine blokjes (brunoise). Kook de aardappelblokjes in 9 min. net gaar. Giet af en laat in het vergiet wat afkoelen.
Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur. Verhit ⅕ van de olie en fruit de ui hierin 3 min. op middelhoog vuur. Doe de wortel, knoflook, rode peper en gerookte-paprikapoeder erbij en bak 2 min. mee. Giet de tomatenblokjes met een half blik water in de pan. Voeg de azijn, honing, wat versgemalen peper en zout toe. Laat op laag vuur 15 min. koken.
Verhit de helft van de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe. Bak ze 9 min. terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de rest van de aardappelblokjes 9 min. Schep de aardappelblokjes van het bord met keukenpapier in een schaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Pureer de saus glad met een staafmixer. Serveer de aardappelblokjes in de saus of zet de saus naast de aardappeltjes op tafel.
bewaartip:De saus is voldoende voor twee keer. Je kunt de saus goed invriezen. Zorg dan dat er voldoende ruimte in het diepvriesbakje overblijft, zodat de saus kan uitzetten tijdens het bevriezen zonder dat het bakje barst.
algemeen:Iedere streek in Spanje heeft z’n eigen versie en zelfs dan maakt iedere chef het weer net wat anders. Overeenkomstig is dat de ‘salsa brava’ pittig is. De een zegt dat ‘ie oranje is door paprika en paprikapoeder, de ander dat er per se tomaat in moet. In sommige streken wordt het geserveerd met aïoli naast de tomatensaus.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)1 kg vastkokende aardappel
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
1 rode peper
150 g winterpeen
5 el milde olijfolie
½ el La Chinata gerookte paprikapoeder hot
400 g tomatenblokjes in blik
1 el wittewijnazijn
1 el vloeibare honing
Dit heb je nodig
keukenpapier
staafmixer