Ge­gril­de bos­peen met gem­ber-ket­jap­jus

Een echte groenteknaller! Gril de bospeen en zorg zo voor een zoetere én intensere smaak.

(1) waardeer
hoofdgerecht Een echte groenteknaller! Gril de bospeen en zorg zo voor een zoetere én intensere smaak. 4 personen
5 1

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • grillpan
  • rasp

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de prei zonder hem te snijden. Leg de preien op de grootste gaspit van het fornuis en zet het vuur aan. Laat de preien rustig liggen en verschuif ze af en toe met een tang, zodat de hele buitenkant rondom zwart wordt. Dit blakeren van de prei duurt 5-10 min., afhankelijk van de grootte van je gaspit en prei. Je kunt ook een crème-brûléebrander gebruiken. Laat de preien 10 min. afkoelen.
  2. Verhit ondertussen een grillpan. Haal het loof van de wortels en snijd dit grof. Schrap de wortels en gril 8-10 min. Snijd 1 cm van de boven- en onderkant van de prei. Haal de geblakerde buitenste laag van de prei en snijd eventuele zwarte randjes aan de bovenkant eraf, zodat je zoveel mogelijk prei overhoudt. Snijd de preien in drie stukken en halveer elk stuk in de lengte. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de stukken prei met de snijkant naar beneden in 2 min. goudbruin.
  3. Pel ondertussen de knoflook en schil de gember. Rasp beide. Verhit de olie op laag vuur in een koekenpan en fruit de gember en knoflook 3 min. Voeg de ketjap manis en asin toe en zet het vuur uit. Meng het gesneden loof van de peen door de gekookte rijst. Verdeel over borden, met de bospeen erop met daarover de ketjapjus en de prei met de gebakken uitjes ernaast.

bereidingstip:

Het loof van bospeen verschilt in grootte en hoeveelheid. Heeft de bos veel groen, gebruik dan de helft.

kookstaptip:

Kook je niet op gas? Gebruik dan een crème-bruléebrander om de prei rondom zwart te blakeren. Houd de prei vast met een ijzeren tang.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 545 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 81 g
    waarvan suikers 26 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 1.480 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in

Gegrilde bospeen met gember-ketjapjus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­gril­de bos­peen met gem­ber-ket­jap­jus

1
1
  • 300 g meergranenrijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2
2
  • 2 preien

Was de prei zonder hem te snijden. Leg de preien op de grootste gaspit van het fornuis en zet het vuur aan.

3
3

Laat de preien rustig liggen en verschuif ze af en toe met een tang, zodat de hele buitenkant rondom zwart wordt.

4
4

Dit blakeren van de prei duurt 5-10 min., afhankelijk van de grootte van je gaspit en prei. Je kunt ook een crème-brûléebrander gebruiken.

5
5

Laat de preien 10 min. afkoelen.

6
6

Verhit ondertussen een grillpan.

7
7
  • 600 g bospenen

Haal het loof van de wortels en snijd dit grof. Schrap de wortels en gril 8-10 min.

8
8

Snijd 1 cm van de boven- en onderkant van de prei.

9
9

Haal de geblakerde buitenste laag van de prei en snijd eventuele zwarte randjes aan de bovenkant eraf, zodat je zoveel mogelijk prei overhoudt.

10
10

Snijd de preien in drie stukken en halveer elk stuk in de lengte. Bestrooi met peper en eventueel zout.

11
11
  • 25 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de stukken prei met de snijkant naar beneden in 2 min. goudbruin.

12
12
  • 3 tenen knoflook
  • 8 cm verse gember

Pel ondertussen de knoflook en schil de gember. Rasp beide.

13
13
  • 2 el arachideolie
  • 4 el ketjap manis
  • 4 el ketjap asin

Verhit de olie op laag vuur in een koekenpan en fruit de gember en knoflook 3 min. Voeg de ketjap manis en asin toe en zet het vuur uit.

14
14

Meng het gesneden loof van de peen door de gekookte rijst.

15
15
  • 4 el gebakken uitjes

Verdeel over borden, met de bospeen erop met daarover de ketjapjus en de prei met de gebakken uitjes ernaast.

bereidingstip:

Het loof van bospeen verschilt in grootte en hoeveelheid. Heeft de bos veel groen, gebruik dan de helft.

kookstaptip:

Kook je niet op gas? Gebruik dan een crème-bruléebrander om de prei rondom zwart te blakeren. Houd de prei vast met een ijzeren tang.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.