Ve­gan pav­lo­va met vlier­bloe­sem­si­roop

Lekker zomers taartje: pavlova met een vleugje vlierbloesem. Helemaal vegan door het gebruik van aquafaba.

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 145 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 2 uur oventijd
(4) waardeer
nagerecht Lekker zomers taartje: pavlova met een vleugje vlierbloesem. Helemaal vegan door het gebruik van aquafaba. 8 personen
5 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • rasp
  • keukenmachine of handmixer
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 100 °C. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht (aquafaba) op. Klop het kikkererwtenvocht in ca. 5 min. zo dik mogelijk, het liefst in een keukenmachine, en anders met de handmixer. Voeg geleidelijk de poedersuiker en het citroenrasp toe en klop alles tot stijve pieken. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
  3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met een potlood 2 cirkels van Ø 20 cm (met behulp van een bord bijvoorbeeld). Keer het bakpapier om en verdeel het eiwitschuim met een spatel binnen de cirkels. Strijk het eiwit niet te glad; het schuim zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen.
  4. Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur in de oven. Zet de oven uit en laat de meringuecirkels in een dichte oven 30 min. afkoelen. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen, dit duurt ca. 30 min.
  5. Klop vlak voor het serveren de cuisine soja samen met de vliesbloesemsiroop stijf. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ⅓ in plakjes. Haal de blaadjes van de takjes munt, snijd 2 blaadjes in dunne reepjes. Bewaar de rest voor garnering.
  6. Leg één meringuecirkel op een serveerschaal en verdeel de helft van de opgeklopte room, de plakjes aardbei en reepjes munt over. Leg daar de andere meringuecirkel op en verdeel de rest van de slagroom erover. Verdeel daar de hele aardbeien en hele blaadjes munt over.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 145 kcal
  • eiwit 1 g
  • koolhydraten 23 g
    waarvan suikers 6 g
  • vet 5 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
April 2020

Vegan pavlova met vlierbloesemsiroop

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ve­gan pav­lo­va met vlier­bloe­sem­si­roop

1
1

Verwarm de oven voor op 100 °C.

2
2
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit.

3
3
  • 350 g biologische kikkererwten in pot

Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht (aquafaba) op.

4
4

Klop het kikkererwtenvocht met een ½ el citroensap (per 8 personen) in ca. 5 min. zo dik mogelijk, het liefst in een keukenmachine, en anders met de handmixer.

5
5
  • 125 g poedersuiker

Voeg geleidelijk de poedersuiker en het citroenrasp toe en klop alles tot stijve pieken.

6
6

Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.

7
7

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met een potlood 2 cirkels van Ø 20 cm (met behulp van een bord bijvoorbeeld).

8
8

Keer het bakpapier om en verdeel het eiwitschuim met een spatel binnen de cirkels.

9
9

Strijk het eiwit niet te glad; het schuim zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen.

10
10

Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur in de oven. Zet de oven uit en laat de meringuecirkels in een dichte oven 30 min. afkoelen.

11
11

Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen, dit duurt ca. 30 min.

12
12
  • 150 g cuisine soja op te kloppen
  • 50 ml vlierbloesemsiroop

Klop vlak voor het serveren de cuisine soja samen met de vliesbloesemsiroop stijf.

13
13
  • 500 g aardbeien
  • 3 takjes verse munt

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ⅓ in plakjes. Haal de blaadjes van de takjes munt, snijd 2 blaadjes in dunne reepjes. Bewaar de rest voor garnering.

14
14

Leg één meringuecirkel op een serveerschaal en verdeel de helft van de opgeklopte room, de plakjes aardbei en reepjes munt over.

15
15

Leg daar de andere meringuecirkel op en verdeel de rest van de slagroom erover. Verdeel daar de hele aardbeien en hele blaadjes munt over.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.