Homemade patat
Patatje mét (liefde): zelfgemaakte friet met verse mayo. Lekker!

Advertentie
Ingrediënten
- 1 kg frietaardappelen
- 2 liter frituurolie
- 1 middelgroot ei
- 250 ml arachideolie
- 1 snufje grof zeezout
Keukenspullen
- schone theedoek
- keukenthermometer
- gietijzeren pan
- schuimspaan
- staafmixer met hoge beker
Advertentie
Bereiden
- Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in frieten van 1 cm breed.
- Doe de friet in een ruime pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen, maar zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt. Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.
- Verwarm de frituurolie in de braadpan tot 140 °C. Zorg ervoor dat de pan niet meer dan voor de helft gevuld is. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. De gietijzeren pan houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat je op een constante temperatuur kunt frituren. Bak de friet in delen 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep met de schuimspaan uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 min. helemaal afkoelen.
- Doe het ei met de arachideolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer in 30 sec. tot mayonaise. Breng eventueel op smaak met zout.
- Verwarm nu de frituurolie in de braadpan tot 180 °C. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de friet in delen in ca. 5 min. goudgeel en knapperig. Schep met de schuimspaan uit het vet in een schaal met keukenpapier.
- Bestrooi de friet met het zeezout, schep om en serveer met de mayonaise.
bereidingstip:
Je kunt de friet ook op dezelfde wijze in een frituurpan bereiden.
combinatietip:
Maak je mayonaise extra lekker door truffeltapenade mee te pureren met de mayonaise. En garneer met een beetje tuinkers.
combinatietip:
Schep de friet na het uitlekken op keukenpapier om met geraspte Parmigiano Reggiano (stuk). De friet is dan niet meer vegetarisch.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 675 kcal
- eiwit 5 g
-
koolhydraten 38 g
waarvan suikers 2 g -
vet 55 g
waarvan verzadigd 9 g - natrium 240 mg
- vezels 4 g
Ook te zien in
Homemade patat
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Homemade patat
- 1 kg frietaardappelen
Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in frieten van 1 cm breed.
Doe de friet in een ruime pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen, maar zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt.
Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.
- 2 liter frituurolie
Verwarm de frituurolie in de braadpan tot 140 °C.
Zorg ervoor dat de pan niet meer dan voor de helft gevuld is. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer.
De gietijzeren pan houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat je op een constante temperatuur kunt frituren.
Bak de friet in delen 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep met de schuimspaan uit het vet op keukenpapier.
Laat in 45 min. helemaal afkoelen.
- 1 middelgroot ei
- 250 ml arachideolie
Doe het ei met de arachideolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer in 30 sec. tot mayonaise. Breng eventueel op smaak met zout.
Verwarm nu de frituurolie in de braadpan tot 180 °C.
Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de friet in delen in ca. 5 min. goudgeel en knapperig.
Schep met de schuimspaan uit het vet in een schaal met keukenpapier.
- 1 snufje grof zeezout
Bestrooi de friet met het zeezout, schep om en serveer met de mayonaise.
bereidingstip:
Je kunt de friet ook op dezelfde wijze in een frituurpan bereiden.
combinatietip:
Maak je mayonaise extra lekker door truffeltapenade mee te pureren met de mayonaise. En garneer met een beetje tuinkers.
combinatietip:
Schep de friet na het uitlekken op keukenpapier om met geraspte Parmigiano Reggiano (stuk). De friet is dan niet meer vegetarisch.