Madeirasaus
Madeirasaus

Madeirasaus

Een absolute klassieker, deze madeirasaus op basis van versterkte zoete wijn uit Portugal.

25 min. bereiden
45 min. wachten
4waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

middelgrote ui

1

wortel

100 g

champignons

1 takje

verse tijm

2 takjes

verse platte peterselie

80 g

ongezouten roomboter

2 el

tomatenpuree

3 el

patentbloem

130 ml

madeira wijn

700 ml

heet water

1½

runderbouillontablet

2

laurierbladen

Dit heb je nodig

  • fijne zeef

Een absolute klassieker, deze madeirasaus op basis van versterkte zoete wijn uit Portugal.

Aan de slag

1

Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof. Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 min. omscheppend op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 min. mee.

2

Voeg al roerend 100 ml madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe. Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe. Breng aan de kook en laat 25 min. op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig.

3

Giet de saus door een fijne zeef. Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 min. koken. Voeg de rest van de madeira toe en laat nog ca. 5 min. koken. Zet het vuur uit. Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde.

tip

bereidingstipExtra fijne saus? Giet de saus dan na het zeven nog door een kaasdoek.