Fala­fel­bal­le­tjes uit de oven

Waarschuwing: als je deze zelfgemaakte falafelballetjes uit de oven proeft, wil je nooit meer anders.

(6) waardeer
hoofdgerecht Waarschuwing: als je deze zelfgemaakte falafelballetjes uit de oven proeft, wil je nooit meer anders. 4 personen
4 6

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • staafmixer of keukenmachine
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verhit de oven voor op 200 °C.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
  3. Snijd van de ½ rode ui en ¾ van de peterselie grof. Doe samen met de kikkererwten, ½ van de knoflook, de komijn, baking soda, het zout in de keukenmachine en maal tot een korrelig maar plakkerig mengsel.
  4. Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van (ca. 6 stuks per persoon). Rol ze door het sesamzaad. Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Keer de bakplaat halverwege om.
  5. Snijd ondertussen de knoflook zo fijn mogelijk. Meng met de tahina.
  6. Snijd de komkommer en tomaten in blokjes van een ½ cm. Snijd de rest van de peterselie en de blaadjes van de munt grof. Meng door elkaar. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil erboven. Halveer de vrucht en pers 1 helft erboven uit. Besprenkel met de de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  7. Snijd de rest van de rode ui in flinterdunne ringen. Pers de andere helft van de citroen erboven en schep de sumak erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Verwarm de broden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer alles in kommetjes en laat iedereen zijn of haar broodje maken.

bereidingstip:

De falafel kun je ook met een blender maken. Snijd de peterselie, ui, knoflook alvast wat fijner voordat je het gaat pureren.

video

Fala­fel­bal­le­tjes uit de oven

leuk-snel - 00:31 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 700 kcal
  • eiwit 23 g
  • koolhydraten 86 g
    waarvan suikers 6 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 680 mg
  • vezels 17 g
Tags
Ook te zien in
januari 2021

Falafelballetjes uit de oven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Fala­fel­bal­le­tjes uit de oven

1
1

Verhit de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 700 g biologische kikkererwten in pot

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.

3
3
  • 1 middelgrote ui
  • 30 g platte peterselie

Snijd de rode ui en de peterselie grof.

4
4
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout

Doe samen met de kikkererwten, de knoflook, de komijn, baking soda, het zout in de keukenmachine en maal tot een korrelig maar plakkerig mengsel.

5
5
  • 50 g sesamzaad

Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van (ca. 6 stuks per persoon). Rol ze door het sesamzaad.

6
6

Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Keer de bakplaat halverwege om.

7
7
  • 1 teen knoflook
  • 4 el Souq tahina

Snijd ondertussen de knoflook zo fijn mogelijk. Meng met de tahina.

8
8
  • 1 komkommer
  • 4 rijpe trostomaten
  • 10 g platte peterselie
  • 15 g muntblaadjes

Snijd de komkommer en tomaten in blokjes van een ½ cm. Snijd de peterselie en de blaadjes van de munt grof.

9
9
  • 1 citroen

Meng door elkaar. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil erboven.

10
10
  • 2 el olijfolie extra vierge

Halveer de vrucht en pers 1 helft erboven uit. Besprenkel met de de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

11
11
  • 1 middelgrote ui
  • 1 el sumak

Snijd de rode ui in flinterdunne ringen. Pers de andere helft van de citroen erboven en schep de sumak erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

12
12
  • 8 Souq Libanese broden wit

Verwarm de broden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer alles in kommetjes en laat iedereen zijn of haar broodje maken.

bereidingstip:

De falafel kun je ook met een blender maken. Snijd de peterselie, ui, knoflook alvast wat fijner voordat je het gaat pureren.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.