Zwarte-bonenburgers met pittige tomatensaus, quinoa en spruitjes
Gezond en goedkoop eten? Deze zwarte-bonenburgers met pittige salsa moet je hebben!

Advertentie
Ingrediënten
- 300 g driekleurenquinoa
- 250 g tomaten
- 4 sjalotten
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 400 g zwarte bonen in blik 0%
- 85 g ongezouten cashewnoten
- 2 el Mexicaanse bonenkruiden
- 2 el volkorentarwemeel
- 1 wit scharrelei
- 3 el zonnebloemolie
- 500 g spruiten
Keukenspullen
- staafmixer met bakje
- pureestamper
Advertentie
Bereiden
- Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Halveer voor de salsa de tomaten en rasp op de snijkant van een (blok)rasp tot je alleen het velletje overhoudt (dit gebruik je niet). Snipper de sjalotten. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere in partjes. Meng de tomatenpulp met ¼ van de sjalot, de rode peper, 1 el limoensap (per 4 personen), het limoenrasp en wat peper.
- Doe de bonen in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier. Maal de cashewnoten fijn in het bakje van de staafmixer. Doe in een kom en voeg de bonen, de helft van de rest van de sjalot, 6 el quinoa (per 4 personen), de helft van de bonenkruiden, het meel, ei en eventueel zout toe. Stamp grof met een pureestamper. Vorm met vochtige handen 4 burgers van het mengsel.
- Verhit ⅔ van de olie in een grote koekenpan en bak de burgers in 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege voorzichtig. Maak ondertussen de spruitjes schoon, snijd grote spruiten doormidden. Verhit de rest van de olie in een andere pan en roerbak de spruiten, de rest van de sjalot en de rest van de bonenkruiden in 8-10 min. goudbruin en knapperig gaar.
- Serveer de burgers met de rest van de quinoa, spruitjes, salsa en limoenpartjes.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 695 kcal
- eiwit 24 g
-
koolhydraten 78 g
waarvan suikers 11 g -
vet 28 g
waarvan verzadigd 4 g - natrium 40 mg
- vezels 17 g
Pittigheid
Ook te zien in
Zwarte-bonenburgers met pittige tomatensaus, quinoa en spruitjes
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Zwarte-bonenburgers met pittige tomatensaus, quinoa en spruitjes
- 300 g driekleurenquinoa
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- 250 g tomaten
Halveer voor de salsa de tomaten en rasp op de snijkant van een (blok)rasp tot je alleen het velletje overhoudt (dit gebruik je niet).
- 4 sjalotten
Snipper de sjalotten.
- 1 rode peper
Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
- 1 limoen
Boen de limoen schoon en rasp de groene schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere in partjes.
Meng de tomatenpulp met ¼ van de sjalot, de rode peper, 1 el limoensap (per 4 personen), het limoenrasp en wat peper.
- 400 g zwarte bonen in blik 0%
Doe de bonen in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.
- 85 g ongezouten cashewnoten
Maal de cashewnoten fijn in het bakje van de staafmixer.
- 1 el Mexicaanse bonenkruiden
- 2 el volkorentarwemeel
- 1 wit scharrelei
Doe in een kom en voeg de bonen, de helft van de rest van de sjalot, 6 el quinoa (per 4 personen), de bonenkruiden, het meel, ei en eventueel zout toe.
Stamp grof met een pureestamper. Vorm met vochtige handen 4 burgers van het mengsel.
- 2 el zonnebloemolie
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de burgers in 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege voorzichtig.
- 500 g spruiten
Maak ondertussen de spruitjes schoon, snijd grote spruiten doormidden.
- 1 el zonnebloemolie
- 1 el Mexicaanse bonenkruiden
Verhit de rest van de olie in een andere pan en roerbak de spruiten, de rest van de sjalot en de rest van de bonenkruiden in 8-10 min. goudbruin en knapperig gaar.
Serveer de burgers met de rest van de quinoa, spruitjes, salsa en limoenpartjes.