Yakitori
Yakitori

Yakitori

De letterlijke betekenis van yakitori is 'gegrilde kip' (yaki = grillen, tori = vogel of kip), maar tegenwoordig wordt er ook mee gevarieerd. Het woord verwijst nu meer naar de bereidingswijze: de spiesjes worden gegrild boven houtskool.

20 min. bereiden
2waarderingen

Ingrediënten

8 porties

125 ml

glutenvrije sojasaus

125 ml

mirin

50 ml

sake

1 el

rietsuiker

1 bos

salade-ui

400 g

kipdijfilet

Dit heb je nodig

  • grote tapasprikkers

  • grillpan

De letterlijke betekenis van yakitori is 'gegrilde kip' (yaki = grillen, tori = vogel of kip), maar tegenwoordig wordt er ook mee gevarieerd. Het woord verwijst nu meer naar de bereidingswijze: de spiesjes worden gegrild boven houtskool.

Aan de slag

1

Week de tapasprikkers in een kom met water. Breng voor de saus (tare) een steelpan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 10 min. Verdeel ⅔ van de saus in 1 kom en de rest in een andere kom. Je gebruikt de grote portie voor tijdens het grillen en de kleine voor na het grillen.

2

Snijd het harde deel van de salade-ui in stukken van 3 cm. Snijd het donkergroene deel grof en kook mee met de saus. Snijd de kip in gelijke stukken van 2 x 3 cm. Rijg om en om de kip en salade-ui horizontaal aan de prikkers. Begin en eindig met de kip.

3

Verhit de grillpan zonder olie of boter op middelhoog tot hoog vuur en gril (eventueel in 2 delen) de spiesjes 2 min. aan 1 kant. Keer om en gril nog 2 min. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met de tare uit de grote portie. Keer om en gril nog eens 2 min. Herhaal tot de spiesen in minimaal 8 min. gegrild zijn. Verdeel de yakitori over een bord en bestrijk ze rondom met de rest van de tare (de kleine portie).

tip

achtergrondinfoVoor yakitori ga je in Japan naar aparte restaurants (yakitori-ya), net zoals er ook aparte sushibars zijn. Alle delen van het dier worden gegeten, dus ook organen en huid. Daardoor bestaan er verschillende soorten yakitori met verschillende onderdelen en namen.

bereidingstip Om de spiesjes op smaak te brengen, wordt ofwel alleen ‘shio’ (zout) gebruikt, of ‘tare’: een mengsel van gelijke delen sojasaus en mirin, vaak met toevoeging van sake en eventueel wat suiker. Deze basis wordt soms aangevuld met dashi of andere bouillon, sherryazijn, knoflook, bosui, gember en zwarte peperkorrels, maar niet altijd. Vaak wordt de saus ingekookt, zodat hij iets stroperig wordt.

bereidingstipSteek de bbq aan en bereidt de yakitori volgens het recept en gril de spiesjes in minimaal 8 min. gaar. (nu staat alleen min. 8 min. grillen).

combinatietipKun je geen sake vinden? Maak de saus dan met 150 ml sojasaus, 150 ml mirin en dezelfde hoeveelheid rietsuiker.

combinatietipLekker met rijst.

Yakitori

Instructievideo - 01:24 min.