bewaar
Sajoer boontjes
Sajoer boontjes
bewaar

Sajoer boontjes

Ga je een uitgebreid Indonesisch/Indisch koken? Dan mogen sajoer boontjes (sayur buncis) zeker niet ontbreken!

20 min. bereiden
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

verse sperziebonen

1

sjalot

4 tenen

knoflook

15 g

verse laoswortel (galangal)

15 g

verse gember

1 el

arachideolie

4

gedroogde limoenblaadjes

2

laurierblaadjes

2 el

sambal oelek

½ tl

Indonesische trassie

1 el

palmsuiker

280 ml

water

2 el

santen kokoscrème

Ga je een uitgebreid Indonesisch/Indisch koken? Dan mogen sajoer boontjes (sayur buncis) zeker niet ontbreken!

Aan de slag

1

Snijd het harde stukje van de sperziebonen, maar laat het sierlijke puntje aan de andere kant zitten. Halveer de sperziebonen schuin in de breedte.

2

Snipper de sjalot. Snijd de knoflook fijn. Snijd de laos en gember met schil en al in plakjes van ca. een ½ cm.

3

Verhit de olie in een koekenpan. Bak de sjalot 3 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, laos, gember, limoenblaadjes en laurier 5 min. mee.

4

Voeg de sperziebonen, sambal, trassi en de palmsuiker toe. Giet het water erbij en roer goed. Breng het mengsel aan de kook en laat 8-10 min. zachtjes koken zonder deksel. Roer af en toe.

5

Snijd de santen grof. Zet het vuur uit en roer de santen erdoor. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en palmsuiker. Verwijder de laos, gember, laurier en limoenblaadjes en serveer.

algemeenLekker met witte rijst.

achtergrondinfoSajoer boontjes, of sayur buncis, is een Indisch gerecht. In Indonesië maken ze het ook, maar dan wat droger en met tomaat in plaats van kokos. Een ‘sajoer’ is een ‘nat’ groentegerecht uit de Indonesische keuken en kan met verschillende soorten groente worden gemaakt. Sajoer lodeh is een mix van verschillende groente op dezelfde manier bereid, met ui of sjalot en santen (kokoscreme). Oorspronkelijk wordt salamblad gebruikt, wij vervangen het door het enigszins in smaak vergelijkbare laurierblad.