bewaar
Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing
Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing
bewaar

Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing

Steel meteen de show met dit elegante voorgerechtje waarin zoete stoofpeertjes gezelschap krijgen van knapperige, zelfgemaakte crackers met venkelzaad.

40 min. bereiden
20 min. oventijd
1 uur wachten
20waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

Gieser Wildeman stoofperen

½

sinaasappel

300 ml

port ruby

215 ml

water

100 g

rietsuiker

1

kaneelstokje

4

kruidnagels

100 g

bloem

½ tl

zout

2 el

venkelzaad

5 el

milde olijfolie

1 el

balsamicoazijn

25 g

rucola

Dit heb je nodig

  • dunschiller

  • bakpapier

  • bakkwastje

Steel meteen de show met dit elegante voorgerechtje waarin zoete stoofpeertjes gezelschap krijgen van knapperige, zelfgemaakte crackers met venkelzaad.

Aan de slag

1

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Schil met de dunschiller de oranje schil van de halve sinaasappel.

2

Breng de port met de sinaasappelschil, 150 ml water, de rietsuiker, het kaneelstokje en de kruidnagels aan de kook. Zet de peren in het portmengsel, zet het vuur laag en laat de peren in 35 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht 1 uur helemaal afkoelen.

3

Maak ondertussen de crackers. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het zout en het venkelzaad. Giet er 1 el olie bij en de rest van het water en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft.

4

Bestuif je werkblad met veel bloem. Rol het stuk deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van 35 x 30 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met behulp van het bakkwastje licht met ½ el olie. Prik het deeg helemaal in met een vork. Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. lichtbruin en knapperig. Laat van de bakplaat af helemaal afkoelen en breek de reuzencracker in grote schotsen.

5

Meng ondertussen de rest van de olie met de balsamicoazijn en 1 el stoofvocht van de peren in een grote kom tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.

6

Snijd de peren met een scherp mes in de breedte in flinterdunne plakjes. Besprenkel met de helft van de dressing.

7

Verdeel de plakjes peer dakpansgewijs over 4 borden. Verdeel de rucola erover. Besprenkel met de rest van de dressing. Serveer met een stuk van de cracker.

wijntipLekker met een glas Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico of Saint Louis de Provence Rosé.
wijntipLekker met een glas Terra Viva Sangiovese Bio.
combinatietip Lekker met 50 g dungeschaafde Parmezaanse kaas. Het gerecht is dan niet meer vegetarisch en lactosevrij.
bereidingstipJe kunt de peren t/m stap 2 al 1 dag van tevoren voorbereiden.

Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing

Steel meteen de show met dit elegante voorgerechtje waarin zoete stoofpeertjes gezelschap krijgen van knapperige, zelfgemaakte crackers met venkelzaad.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig