Snijd de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Meng de peterselie, knoflook, olijfolie, citroenrasp en -sap en breng op smaak met peper en eventueel zout (gremolata).
Leg de kipdij op een snijplank en leg er een stukje vershoudfolie op. Sla met een zwaar voorwerp (zoals een koekenpan) op de kip, totdat ze een dikte heeft van 0.5 cm. Herhaal met de rest van de kip.
Leg een groot stuk vershoudfolie van 60 bij 50 cm op het werkblad. Leg de plakken parmaham hier in 2 rijen overlappend op tot een rechthoek van 40 bij 30 cm. Leg de platgeslagen kip in 2 rijen op de ham en laat daarbij een rand van 3 cm vrij. Laat de kip aansluiten, maar probeer ze niet te veel te laten overlappen. Breng de kip op smaak met peper en eventueel zout.
Hak de hazelnoten grof. Verdeel de ricotta, ⅔ van de gremolata en de hazelnoten over de kip en hou daarbij een rand van 3 cm vrij van de kip. Rol de rollade zo strak mogelijk op over de korte zijde met behulp van de vershoudfolie. Draai de zijkanten van de folie strak aan, door in tegengestelde richting over het keukenblad te rollen zodat de rollade rondom dicht zit. Leg de rollade minimaal 4 uur, maar liever een nacht (8 uur), in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder voorzichtig de vershoudfolie. Leg 6 stukjes keukentouw van 20 cm voorzichtig onder de rollade. Begin met een touwtje in het midden en bind de uiteinden vast. Verdeel de rest van de touwtjes over de rest van de rollade.
Leg de rollade in de ovenschaal met de open kant naar boven en steek hier een kerntemperatuurmeter in tot het midden. Verdeel de boter er in kleine vlokjes omheen. Bak de rollade in het midden van de oven gaar in 70-80 min. Bedruip de rollade halverwege met het bakvet. De rollade is gaar als ze een kerntemperatuur heeft van 75 °C. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de rollade in plakken van 3 cm en giet er de gesmolten boter uit de ovenschaal over. Serveer met de rest van de gremolata.
Kiprollade met parmaham en gremolata
Niet alleen gremolata is geweldig lekker, het knapperige jasje van parmaham is dat ook: het houdt de kiprollade heerlijk sappig.
- bereidingstipJe kunt de rollade 1 dag van tevoren voorbereiden t/m stap 4. Je kunt overgebleven rollade 2 dagen bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Kiprollade met parmaham en gremolata
Niet alleen gremolata is geweldig lekker, het knapperige jasje van parmaham is dat ook: het houdt de kiprollade heerlijk sappig.

hoofdgerecht
8 personen
525 kcal
50 min. bereiden
4 uur wachten
1 uur 20 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Meng de peterselie, knoflook, olijfolie, citroenrasp en -sap en breng op smaak met peper en eventueel zout (gremolata).
Leg de kipdij op een snijplank en leg er een stukje vershoudfolie op. Sla met een zwaar voorwerp (zoals een koekenpan) op de kip, totdat ze een dikte heeft van 0.5 cm. Herhaal met de rest van de kip.
Leg een groot stuk vershoudfolie van 60 bij 50 cm op het werkblad. Leg de plakken parmaham hier in 2 rijen overlappend op tot een rechthoek van 40 bij 30 cm. Leg de platgeslagen kip in 2 rijen op de ham en laat daarbij een rand van 3 cm vrij. Laat de kip aansluiten, maar probeer ze niet te veel te laten overlappen. Breng de kip op smaak met peper en eventueel zout.
Hak de hazelnoten grof. Verdeel de ricotta, ⅔ van de gremolata en de hazelnoten over de kip en hou daarbij een rand van 3 cm vrij van de kip. Rol de rollade zo strak mogelijk op over de korte zijde met behulp van de vershoudfolie. Draai de zijkanten van de folie strak aan, door in tegengestelde richting over het keukenblad te rollen zodat de rollade rondom dicht zit. Leg de rollade minimaal 4 uur, maar liever een nacht (8 uur), in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder voorzichtig de vershoudfolie. Leg 6 stukjes keukentouw van 20 cm voorzichtig onder de rollade. Begin met een touwtje in het midden en bind de uiteinden vast. Verdeel de rest van de touwtjes over de rest van de rollade.
Leg de rollade in de ovenschaal met de open kant naar boven en steek hier een kerntemperatuurmeter in tot het midden. Verdeel de boter er in kleine vlokjes omheen. Bak de rollade in het midden van de oven gaar in 70-80 min. Bedruip de rollade halverwege met het bakvet. De rollade is gaar als ze een kerntemperatuur heeft van 75 °C. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de rollade in plakken van 3 cm en giet er de gesmolten boter uit de ovenschaal over. Serveer met de rest van de gremolata.
bereidingstip:Je kunt de rollade 1 dag van tevoren voorbereiden t/m stap 4. Je kunt overgebleven rollade 2 dagen bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)
90 g verse peterselie
6 tenen knoflook
1½ biologische citroen
150 ml milde olijfolie
1¼ kg biologische kipdijfilet
180 g parmaham
60 g hazelnoten
250 g ricotta
25 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
vershoudfolie
keukentouw
ovenschaal (30 x 20 cm)
kerntemperatuurmeter



