Shakshuka met gegrilde aubergine, zoete aardappel en bosui
Extra groente in shakshuka? Wij stellen voor: gegrilde aubergine, zoete aardappel en bosui. Eitje!
Ingrediënten
4 personen
3
aubergines
1
zoete aardappel
1
rode ui
3 tenen
knoflook
4 el
milde olijfolie
1 tl
gemalen komijn
1 tl
korianderpoeder
1 el
paprikapoeder
150 ml
water
800 g
tomatenblokjes in blik
1 el
milde harissa
6
bosuien
4
witte scharreleieren
Dit heb je nodig
grillpan
Aan de slag
Snijd de aubergines in de breedte in plakken van 1 ½ cm. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2 cm. Snijd de rode ui in halve ringen en de tenen knoflook fijn.
Verhit de grillpan zonder olie of boter. Bestrijk de plakken aubergine met de helft van de olie. Rooster de plakken aubergine in 10 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de zoete aardappel 8 min. Schep regelmatig om. Zet het vuur laag en voeg de knoflook en de helft van de rode ui toe. Bak nog 1 min. mee. Voeg de komijn, koriander- en paprikapoeder toe en bak 1 min. Voeg ⅓ van het water toe en roer tot je een pasta hebt. Voeg de gegrilde aubergine, tomatenblokjes, harissa en de rest van het water toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 15 min. op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringen. Meng in een kommetje met de rest van de rode ui.
Maak met een lepel 4 holten (per 4 personen) in het groentemengsel en breek in elke holte 1 ei. Doe de deksel op de pan en laat 12-15 min. op laag vuur stoven tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi de shakshuka met het uimengsel.
Shakshuka met gegrilde aubergine, zoete aardappel en bosui
Extra groente in shakshuka? Wij stellen voor: gegrilde aubergine, zoete aardappel en bosui. Eitje!

hoofdgerecht
4 personen
340 kcal
50 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de aubergines in de breedte in plakken van 1 ½ cm. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2 cm. Snijd de rode ui in halve ringen en de tenen knoflook fijn.
Verhit de grillpan zonder olie of boter. Bestrijk de plakken aubergine met de helft van de olie. Rooster de plakken aubergine in 10 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de zoete aardappel 8 min. Schep regelmatig om. Zet het vuur laag en voeg de knoflook en de helft van de rode ui toe. Bak nog 1 min. mee. Voeg de komijn, koriander- en paprikapoeder toe en bak 1 min. Voeg ⅓ van het water toe en roer tot je een pasta hebt. Voeg de gegrilde aubergine, tomatenblokjes, harissa en de rest van het water toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 15 min. op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringen. Meng in een kommetje met de rest van de rode ui.
Maak met een lepel 4 holten (per 4 personen) in het groentemengsel en breek in elke holte 1 ei. Doe de deksel op de pan en laat 12-15 min. op laag vuur stoven tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi de shakshuka met het uimengsel.
combinatietip:Lekker met Libanees volkorenbrood; daarmee is het gerecht niet meer lactosevrij.
combinatietip:Maak de shakshuka eventueel pittiger door gebruik te maken van pittige harissa of voeg wat chilivlokken of sumak toe.
vegantip:In Tunesië eten ze shakshuka ook zonder ei. Je kunt de eieren vervangen door 250 g verkruimelde tofu (per 4 personen).
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)3 aubergines
1 zoete aardappel
1 rode ui
3 tenen knoflook
4 el milde olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl korianderpoeder
1 el paprikapoeder
150 ml water
800 g tomatenblokjes in blik
1 el milde harissa
6 bosuien
4 witte scharreleieren
Dit heb je nodig
grillpan