Kook de tortellini 2 min. korter dan aangegeven op de verpakking en giet af.
Snijd ondertussen de ham in blokjes van 1 cm. Smelt de boter in een koekenpan en bak de ham 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de tuinerwten en de slagroom toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en meng door de ham-roomsaus.
Doe de tortellini in de pan met de ham-roomsaus en verwarm nog 1 min. op laag vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Tortellini alla panna
Zin in een romige pasta? Tortellini met romige ham-roomsaus en tuinerwten, een bekende combinatie die binnen 15 minuten klaar is.
- combinatietipLekker met een groene salade.
- achtergrondinfoTortellini, de kleinere variant van tortelloni, zijn ontstaan in de Noord-Italiaanse streek Emilia-Romagna. De variant met roomsaus zou voor het eerst rond 1940 zijn gemaakt door Cesarina Masi uit Bologna. Ze verhuisde naar Rome en opende daar een restaurant in het hippe centrum, waar veel filmsterren en politici kwamen. Die namen het gerecht mee de wereld over. Er zijn varianten met alleen de roomsaus, met erwtjes erbij of met erwtjes en ham. Meestal worden de met vlees gevulde tortellini gebruikt, maar de tortellini met kaas- of spinazievulling komen ook vaak voor.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Tortellini alla panna
Zin in een romige pasta? Tortellini met romige ham-roomsaus en tuinerwten, een bekende combinatie die binnen 15 minuten klaar is.

hoofdgerecht
4 personen
825 kcal
15 min. bereiden
Aan de slag
Kook de tortellini 2 min. korter dan aangegeven op de verpakking en giet af.
Snijd ondertussen de ham in blokjes van 1 cm. Smelt de boter in een koekenpan en bak de ham 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de tuinerwten en de slagroom toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en meng door de ham-roomsaus.
Doe de tortellini in de pan met de ham-roomsaus en verwarm nog 1 min. op laag vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
combinatietip:Lekker met een groene salade.
achtergrondinfo:Tortellini, de kleinere variant van tortelloni, zijn ontstaan in de Noord-Italiaanse streek Emilia-Romagna. De variant met roomsaus zou voor het eerst rond 1940 zijn gemaakt door Cesarina Masi uit Bologna. Ze verhuisde naar Rome en opende daar een restaurant in het hippe centrum, waar veel filmsterren en politici kwamen. Die namen het gerecht mee de wereld over. Er zijn varianten met alleen de roomsaus, met erwtjes erbij of met erwtjes en ham. Meestal worden de met vlees gevulde tortellini gebruikt, maar de tortellini met kaas- of spinazievulling komen ook vaak voor.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
440 g verse tortelloni verdi ricotta e spinaci
80 g achterham
25 g ongezouten roomboter
200 g diepvries tuinerwten
250 ml verse slagroom
100 g Parmigiano Reggiano