bewaar
Operataartje
Operataartje
bewaar

Operataartje

Operataartjes zijn een heus culinair spektakel dankzij de laagjes jocondebiscuit, ganache en mokka die mooi uitkomen door de open zijkanten. Een klassiek Frans taartje!

1 uur 30 min. bereiden
15 min. oventijd
2 uur 30 min. wachten
1waardering

Ingrediënten

18 porties

325 g

ongezouten roomboter

140 g

amandelmeel

140 g

poedersuiker

10

middelgrote eieren

275 g

kristalsuiker

35 g

tarwebloem

½ tl

zout

225 ml

kraanwater

2 el

espresso-oploskoffie

240 g

pure chocolade 70%

250 ml

verse slagroom

1 el

zonnebloemolie

1 el

honing

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • bakplaten

  • staande mixer

  • keukenthermometer

  • bakkwast

  • paletmes

Operataartjes zijn een heus culinair spektakel dankzij de laagjes jocondebiscuit, ganache en mokka die mooi uitkomen door de open zijkanten. Een klassiek Frans taartje!

Aan de slag

1

Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2

Zeef het amandelmeel en de poedersuiker boven een kom. Voeg ½ van de eieren toe en klop met de handmixer op de hoogste stand 4 min. los.

3

Splits de rest van de eieren in 2 schone grote kommen. Maak de gardes van de handmixer goed schoon en klop de eiwitten op de middelste stand in ca. 2 min. schuimig. Voeg 35 g kristalsuiker toe en klop in ca. 5 min. bijna stijf. Het eiwit moet glanzend zijn, met pieken die blijven staan maar nog niet korrelig en droog worden.

4

Smelt 35 g boter in een steelpan en laat iets afkoelen. Spatel het eiwit in 3 delen voorzichtig door het amandelmeelmengsel. Zeef de bloem en ½ van het zout boven de kom en spatel erdoor. Schenk de gesmolten boter over het mengsel en spatel erdoor.

5

Bekleed de bakplaten met bakpapier en verdeel het beslag erover. Strijk goed glad en bak de cake in ca. 15 min. gaar. Haal de cake uit de oven en van de bakplaten en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

6

Breng ondertussen 150 ml water met 100 g suiker en ½ van de oploskoffie in een steelpan aan de kook. Laat 1 min. doorkoken en haal de pan van het vuur.

7

Breek 170 g chocolade in stukken en doe met 20 g boter in een hittebestendige kom. Breng 170 ml slagroom aan de kook en schenk over de chocolade. Laat 1 min. staan en roer dan glad met een garde tot een glanzende ganache. Doe in een wijde kom, dek af en laat tot gebruik opstijven in de koelkast.

8

Doe de eidooiers in de kom van een staande mixer met garde en klop op de hoogste stand in 6 min. licht en luchtig. Breng ondertussen de rest van de oploskoffie met de rest van de suiker en 60 ml water in een steelpan aan de kook. Verwarm de siroop tot 118 °C. Zet de staande mixer op de laagste stand en schenk voorzichtig de siroop bij de eidooiers. Zet de mixer op de middelste stand en ga door met kloppen tot de eidooiers op kamertemperatuur zijn. Zet de mixer weer laag en voeg in delen 270 g boter toe. Meng tot een glanzende botercrème is ontstaan. Laat op kamertemperatuur staan tot gebruik.

9

Snijd de randen van de cake eraf zodat ze netjes recht zijn. Snijd van de 2 plakken cake 3 rechthoeken van 23 x 27 cm, 1 van de 3 plakken zal uit 2 delen bestaan.

10

Haal de ganache uit de koelkast en roer los met een garde. Leg een plak cake op een snijplank die in de koelkast past en bestrijk met 1/3 van de koffiesiroop. Smeer daarop, met behulp van een paletmes, de helft van de botercrème. Strijk goed glad. Leg de plak cake die uit 2 delen bestaat erop en bestrijk met nog 1/3 koffiesiroop.

11

Verdeel alle ganache over de bovenkant van de cake en strijk glad met het paletmes. Dek af met de laatste plak cake en bestrijk met de rest van de koffiesiroop. Verdeel de rest van de botercrème erover en strijk glad met het paletmes. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Ga na 1 uur en 30 min. verder met stap 11.

12

Doe de rest van de chocolade met de rest van de slagroom, rest van het water, rest van het zout, de olie en honing in een steelpan. Verhit al roerend met een garde op laag vuur. Haal, als de chocolade gesmolten is, de pan van het vuur en blijf nog 1 min. doorroeren. Laat afkoelen tot ca. 28 °C.

13

Giet de chocoladeglazuur voorzichtig over de taart en zet de taart nog 30 min. in de koelkast.

14

Houd een scherp mes even onder de hete kraan en droog af met keukenpapier. Snijd een dun plakje van 1 zijkant van de taart, zodat je de laagjes mooi kan zien. Houd het mes weer onder de hete kraan, droog weer af en snijd van een tweede zijkant een plakje af. Doe hetzelfde met de andere 2 zijkanten.

15

Snijd de taart van boven naar beneden in 3 gelijke lange repen. Draai de taart vervolgens een kwartslag en snijd de repen in 6 gelijke stukken zodat je 18 rechthoekige operataartjes hebt.

bewaartipDe hele cake, behalve de glazuurzaag, kan een dag van tevoren worden gemaakt. De losse onderdelen: cake, ganache, siroop, botercrème en glazuur blijven afgedekt in de koelkast 3 dagen goed. Laat alles wel op kamertemperatuur komen voordat je de cake in elkaar zet. De ganache en botercrème moeten voor gebruik goed losgeroerd worden met een garde. En het glazuur moet voor gebruik worden opgewarmd en terug gekoeld tot ca. 28 °C.
resttipDe operataartjes kunnen 3 dagen in de koelkast worden bewaard, maar de glazuurlaag verliest dan wel haar glans. Even kort verhitten met een brander doet dan wonderen.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Operataartje

Operataartjes zijn een heus culinair spektakel dankzij de laagjes jocondebiscuit, ganache en mokka die mooi uitkomen door de open zijkanten. Een klassiek Frans taartje!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig