Chorizokroketjes
Tapasavondje of niet: chorizokroketjes kunnen altijd.
Ingrediënten
30 porties
200 g
chorizo
15 g
verse platte peterselie
1
citroen
110 g
ongezouten roomboter
100 g
tarwebloem
500 ml
halfvolle melk
½ tl
zout
½ tl
gerookte-paprikapoeder
225 g
mayonaise
5
middelgrote eieren
250 g
panko
Dit heb je nodig
spuitzak
vershoudfolie
keukenthermometer
frituurpan of ruime pan
Aan de slag
Snijd de chorizo in stukjes van een ½ cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de chorizo 8 min. Roer regelmatig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Boen de citroen, rasp de gele schil en pers de vrucht uit
Smelt de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en roer er ¾ bloem erdoorheen. Laat al roerend 6 min. garen. Schenk de melk, het zout en het gerookte-paprikapoeder erbij en breng op smaak met zwarte peper. Breng al roerend met een garde aan de kook en laat 3 min. koken terwijl je blijft roeren.
Haal de pan van het vuur en roer ½ van de peterselie, ½ van het citroensap en -rasp en de chorizo erdoor. Schep het mengsel in een platte bak en laat afgedekt 2 uur afkoelen in de koelkast.
Roer ondertussen de rest van de peterselie, citroenrasp en sap door de mayonaise en bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast.
Leg een stuk vershoudfolie op een grote platte schaal die in de koelkast past. Doe de kroketvulling in een spuitzak. Knip aan het uiteinde een gat van 4 cm en spuit op de schaal ca. 30 kroketjes van 4 cm lang. Zet de schaal 15 min. in de koelkast.
Zet 3 diepe borden naast elkaar. Doe rest van de bloem met peper en eventueel zout in bord 1, klop de eieren los in bord 2 en doe de panko in bord 3. Rol de kroketjes achtereenvolgend door de bloem, het ei en de panko.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 190 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Frituur de kroketjes in delen in ca. 1 min. goudbruin. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de kroketjes met de citroenmayonaise.
Chorizokroketjes
Tapasavondje of niet: chorizokroketjes kunnen altijd.

null porties
200 kcal
60 min. bereiden
135 min. wachten
Aan de slag
Snijd de chorizo in stukjes van een ½ cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de chorizo 8 min. Roer regelmatig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Boen de citroen, rasp de gele schil en pers de vrucht uit
Smelt de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en roer er ¾ bloem erdoorheen. Laat al roerend 6 min. garen. Schenk de melk, het zout en het gerookte-paprikapoeder erbij en breng op smaak met zwarte peper. Breng al roerend met een garde aan de kook en laat 3 min. koken terwijl je blijft roeren.
Haal de pan van het vuur en roer ½ van de peterselie, ½ van het citroensap en -rasp en de chorizo erdoor. Schep het mengsel in een platte bak en laat afgedekt 2 uur afkoelen in de koelkast.
Roer ondertussen de rest van de peterselie, citroenrasp en sap door de mayonaise en bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast.
Leg een stuk vershoudfolie op een grote platte schaal die in de koelkast past. Doe de kroketvulling in een spuitzak. Knip aan het uiteinde een gat van 4 cm en spuit op de schaal ca. 30 kroketjes van 4 cm lang. Zet de schaal 15 min. in de koelkast.
Zet 3 diepe borden naast elkaar. Doe rest van de bloem met peper en eventueel zout in bord 1, klop de eieren los in bord 2 en doe de panko in bord 3. Rol de kroketjes achtereenvolgend door de bloem, het ei en de panko.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 190 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Frituur de kroketjes in delen in ca. 1 min. goudbruin. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de kroketjes met de citroenmayonaise.
bewaartip:De gevormde kroketjes kunnen 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Vries ze eerst in op de schaal. Als ze eenmaal bevroren zijn kunnen ze samen in een afgesloten bak, dan plakken ze niet meer aan elkaar.
algemeen:Meer weten over <a href=https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken>kooktechnieken</a>?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 30 personen)200 g chorizo
15 g verse platte peterselie
1 citroen
110 g ongezouten roomboter
100 g tarwebloem
500 ml halfvolle melk
½ tl zout
½ tl gerookte-paprikapoeder
225 g mayonaise
5 middelgrote eieren
250 g panko
Dit heb je nodig
spuitzak
vershoudfolie
keukenthermometer
frituurpan of ruime pan