Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de pompoenpitten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen op een bord.
Doe ondertussen het havermeel, de baking soda en eventueel zout in een ruime kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk erin. Klop het ei los en voeg toe. Meng met een mixer met deeghaken 2 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.
Voeg de pompoenpitten (hou 1 el achter) en ⅔ van de havervlokken toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn. Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met water en bestrooi met de rest van de pompoenpitten en havervlokken en druk een beetje aan. Snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.
Bak het brood in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat op een rooster iets afkoelen. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar.
Haver-sodabread
Soda bread bevat geen gist, maar wordt lekker luchtig door baking soda. Deze variant met havervlokken is gezond en binnen 20 minuten gemaakt. Even de oven in en daarna gezond beleggen voor een lekkere lunch.
- serveertipEet het warm of op kamertemperatuur.
- serveertipLekker met zuivelspread, komkommer of geprakt fruit als beleg.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Haver-sodabread
Soda bread bevat geen gist, maar wordt lekker luchtig door baking soda. Deze variant met havervlokken is gezond en binnen 20 minuten gemaakt. Even de oven in en daarna gezond beleggen voor een lekkere lunch.

12 porties
175 kcal
20 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de pompoenpitten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 10 min. goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen op een bord.
Doe ondertussen het havermeel, de baking soda en eventueel zout in een ruime kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de karnemelk erin. Klop het ei los en voeg toe. Meng met een mixer met deeghaken 2 min. tot een samenhangend, plakkerig deeg.
Voeg de pompoenpitten (hou 1 el achter) en ⅔ van de havervlokken toe en meng met de mixer tot ze gelijk over het deeg verdeeld zijn. Het deeg is nu plakkerig en houdt een beetje het midden tussen beslag en deeg.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met water en bestrooi met de rest van de pompoenpitten en havervlokken en druk een beetje aan. Snijd bovenop kruislings in met een gekarteld mes.
Bak het brood in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat op een rooster iets afkoelen. Als je op het brood tikt en het klinkt hol, dan is het gaar.
serveertip:Eet het warm of op kamertemperatuur.
serveertip:Lekker met zuivelspread, komkommer of geprakt fruit als beleg.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 12 porties)
95 g pompoenpitten
350 g havermeel
½ tl baking soda
275 ml karnemelk
1 middelgroot scharrelei
3 el volkoren fijne havermoutvlokken
Dit heb je nodig
bakpapier
mixer met deeghaken
kwastje