Kersttaart

750 kcal

(Voedingswaarden)

1 uur bereiden / 45 min. oventijd / 30 min. wachten

20 ingrediënten


Aan de slag


  1. Laat de cranberry's ontdooien. Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bodems van de springvormen met bakpapier.

  2. Meng in een grote kom de bloem, 400 g suiker, baksoda, het cacaopoeder, bakpoeder, zout en de espressopoeder. Voeg de melk, olie, eieren en het vanille-extract toe aan het bloemmengsel en mix in 30 sec. met een handmixer met gardes tot alles goed is gemengd. Voeg het kokende water toe en meng kort door.

  3. Verdeel het beslag over de springvormen en bak 40-45 min. in de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cakes. Als deze er droog uitkomt zijn de cakes gaar. Laat 10 min. afkoelen in de vorm, haal eruit en laat nog 1 uur op een rooster volledig afkoelen.

  4. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Doe 250 g cranberry’s, het citroenrasp en -sap, de kardemom, het koude water en 200 g suiker in een pan met dikke bodem en kook 20 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig en druk de cranberry's plat met de achterkant van een lepel. Laat volledig afkoelen. Dit duurt 30 min.

  5. Verwarm de ahornsiroop in een steelpan op middelhoog vuur. Zet het vuur uit en voeg de rest van de cranberry’s toe. Laat 5 min. staan, haal de cranberry's met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord. Laat 15 min. afkoelen en rol vervolgens door 100 g suiker. Laat op de met bakpapier beklede bakplaat minimaal 30 min. drogen.

  6. Klop ondertussen de monchou los met de rest van de suiker. Spatel de mascarpone erdoor, doe in de spuitzak met spuitmond en leg in de koelkast tot gebruik. Haal 10 min. voor gebruik uit de koelkast.

  7. Snijd beide cakes overdwars doormidden en leg 1 plak met de snijkant naar beneden op een taartplateau. Spuit ⅕ van de room in toefjes over de rand van de onderste plak cake. Verdeel in het midden ⅓ van de cranberryjam. Maak zo nog 2 lagen. Dek af met de laatste laag cake met de snijkant naar beneden. Spuit de rest van de room in mooie toefjes over de bovenkant en verdeel de gesuikerde cranberry's erover. Versier met de rozemarijn.

Gerelateerde recepten

Kersttaart

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig