Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaak en snijd in blokjes van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en rooster in ca. 25 min. goudgeel en gaar.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de pancetta in 7 min. krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Ris de blaadjes van de takjes tijm, snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Bak 2 min. in de pan in het overgebleven pancettavet. Snijd de paddenstoelen grof, voeg toe en bak 5 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Smelt ondertussen de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de salieblaadjes toe, laat 5 min. zachtjes trekken, zonder dat de boter kleurt en hou warm.
Giet de aardappelen af en stamp met de geroosterde pastinaak tot een stamppot. Voeg de crème fraîche en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Serveer de stamppot met de paddenstoelen en pancetta. Verdeel de salieboter erover.
Stamppot met geroosterde pastinaak en pancetta van Hugo Kennis
Hugo: ‘Zuurkool, boerenkool en hutspot kennen we allemaal, maar stamppot kun je eigenlijk van elke groente maken. Stamp eens geroosterde pastinaak door je stamppot. Dat maakt het fris en smeuïg zonder veel boter en melk te gebruiken.’
- serveertipOok lekker met hertenbiefstuk.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Stamppot met geroosterde pastinaak en pancetta van Hugo Kennis
Hugo: ‘Zuurkool, boerenkool en hutspot kennen we allemaal, maar stamppot kun je eigenlijk van elke groente maken. Stamp eens geroosterde pastinaak door je stamppot. Dat maakt het fris en smeuïg zonder veel boter en melk te gebruiken.’

hoofdgerecht
4 personen
550 kcal
35 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaak en snijd in blokjes van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en rooster in ca. 25 min. goudgeel en gaar.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de pancetta in 7 min. krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Ris de blaadjes van de takjes tijm, snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Bak 2 min. in de pan in het overgebleven pancettavet. Snijd de paddenstoelen grof, voeg toe en bak 5 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Smelt ondertussen de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de salieblaadjes toe, laat 5 min. zachtjes trekken, zonder dat de boter kleurt en hou warm.
Giet de aardappelen af en stamp met de geroosterde pastinaak tot een stamppot. Voeg de crème fraîche en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Serveer de stamppot met de paddenstoelen en pancetta. Verdeel de salieboter erover.
serveertip:Ook lekker met hertenbiefstuk.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
400 g biologische pastinaak
1 el milde olijfolie
1 kg iets kruimige aardappel
100 g pancettablokjes
5 g verse tijm
2 sjalotten
1 teen knoflook
200 g paddenstoelen voor pasta
50 g ongezouten roomboter
7½ g verse salie
100 g crème fraîche
¼ tl nootmuskaat
Dit heb je nodig
bakpapier
pureestamper