Halveer de prei in de lengte en spoel onder koud stromend water. Snijd de prei in ringen van 1.5 cm en de paddenstoelen in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen en prei 5 min. op middelhoog vuur. Schep uit de pan.
Hak de pecannoten grof, snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Smelt de margarine in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de pecannoten toe.
Ris de blaadjes van de kruidentakjes uit de paddenstoelenmix en hak fijn. Doe het paddenstoelenmengsel terug in de pan en voeg de kruiden, mosterd en plantaardige room toe. Breng aan de kook en laat 3-4 min. op laag vuur inkoken. Laat 20 min. afkoelen.
Breng een pan met ruim water aan de kook op hoog vuur. Snijd de nerven uit 4-5 bladeren groene kool. Blancheer de bladeren 2 min. in het kokende water, laat uitlekken en dep droog. Bekleed de kom met vershoudfolie, laat 5 cm over de rand hangen. Leg de koolbladeren erin zodat ze de folie volledig bedekken en er geen kieren zijn. Schep de vulling erin, druk goed aan en vouw eerst de koolbladeren en daarna de folie dicht. Leg 4 uur in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol de rollen bladerdeeg uit en snijd 2 cirkels van Ø 25 cm uit beide plakken. Gebruik het bijgeleverde bakpapier om de bakplaat mee te bekleden en leg 1 cirkel op het bakpapier. Leg de bevroren vulling met de platte kant naar beneden in het midden van het bladerdeeg.
Leg de tweede cirkel over de vulling, druk de lucht eruit en vouw de randen omhoog.
Bestrijk met een bakkwast de bovenkant met sojadrink. Kerf er met de achterkant van een mesje een patroon in. Zorg dat je het deeg niet doorsnijdt.
Bak de pithivier 35-40 min. in de oven lichtbruin en gaar. Laat 15 min. rusten voor het aansnijden.
Vegan pithivier met prei en paddenstoelen
Geef 'ns een twist aan de Franse klassieke pithivier en maak 'm vegan! Boordevol prei, paddestoelen en spitskool. Ideaal voor plantaardige gasten tijdens het kerstdiner.
- wijntipRood en stevig: AH Excellent Selectie Cangrande Valpolicella Ripasso.
- bereidingstipJe kunt de vulling tot 3 weken van tevoren maken en invriezen.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Vegan pithivier met prei en paddenstoelen
Geef 'ns een twist aan de Franse klassieke pithivier en maak 'm vegan! Boordevol prei, paddestoelen en spitskool. Ideaal voor plantaardige gasten tijdens het kerstdiner.

hoofdgerecht
6 personen
570 kcal
25 min. bereiden
4 uur 35 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Halveer de prei in de lengte en spoel onder koud stromend water. Snijd de prei in ringen van 1.5 cm en de paddenstoelen in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen en prei 5 min. op middelhoog vuur. Schep uit de pan.
Hak de pecannoten grof, snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Smelt de margarine in dezelfde pan en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de pecannoten toe.
Ris de blaadjes van de kruidentakjes uit de paddenstoelenmix en hak fijn. Doe het paddenstoelenmengsel terug in de pan en voeg de kruiden, mosterd en plantaardige room toe. Breng aan de kook en laat 3-4 min. op laag vuur inkoken. Laat 20 min. afkoelen.
Breng een pan met ruim water aan de kook op hoog vuur. Snijd de nerven uit 4-5 bladeren groene kool. Blancheer de bladeren 2 min. in het kokende water, laat uitlekken en dep droog. Bekleed de kom met vershoudfolie, laat 5 cm over de rand hangen. Leg de koolbladeren erin zodat ze de folie volledig bedekken en er geen kieren zijn. Schep de vulling erin, druk goed aan en vouw eerst de koolbladeren en daarna de folie dicht. Leg 4 uur in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol de rollen bladerdeeg uit en snijd 2 cirkels van Ø 25 cm uit beide plakken. Gebruik het bijgeleverde bakpapier om de bakplaat mee te bekleden en leg 1 cirkel op het bakpapier. Leg de bevroren vulling met de platte kant naar beneden in het midden van het bladerdeeg.
Leg de tweede cirkel over de vulling, druk de lucht eruit en vouw de randen omhoog.
Bestrijk met een bakkwast de bovenkant met sojadrink. Kerf er met de achterkant van een mesje een patroon in. Zorg dat je het deeg niet doorsnijdt.
Bak de pithivier 35-40 min. in de oven lichtbruin en gaar. Laat 15 min. rusten voor het aansnijden.
wijntip:Rood en stevig: AH Excellent Selectie Cangrande Valpolicella Ripasso (https://www.ah.nl/producten/product/wi419990).
bereidingstip:Je kunt de vulling tot 3 weken van tevoren maken en invriezen.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
200 g prei
400 g paddenstoelen voor risotto
1 el milde olijfolie
50 g ongebrande pecannoten
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
25 g plantaardige margarine
1 el dijonmosterd
100 ml soja keuken
½ spitskool
540 g rollen vers bladerdeeg
2 el sojadrink
Dit heb je nodig
vershoudfolie
mengkom (Ø 20 cm)
deegroller
bakkwast