bewaar
Koffie crème brûlée
Koffie crème brûlée
bewaar

Koffie crème brûlée

Crème brûlée meets herfst: we geven 'm wat extra's door koffie en kardemom toe te voegen.

20 min. bereiden
50 min. oventijd
3 uur 30 min. wachten
52waarderingen

Ingrediënten

4 personen

100 ml

espresso

6

middelgrote eieren

70 g

fijne kristalsuiker

2 tl

gemalen kardemom

250 ml

verse slagroom

150 ml

volle melk

50 g

rietsuiker

Dit heb je nodig

  • ovenvaste schaaltjes (Ø 10 cm)

  • ovenschaal of braadslee

  • vershoudfolie

  • crème-brûléebrander

Crème brûlée meets herfst: we geven 'm wat extra's door koffie en kardemom toe te voegen.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de espresso en laat afkoelen. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt). Klop de eidooiers los met de kristalsuiker en kardemom. Roer de afgekoelde koffie, slagroom en melk erdoor tot alles goed is gemengd. Zet de ovenschaaltjes in de braadslede en schenk het mengsel voorzichtig in de schaaltjes.

2

Schenk kokend water in de braadslede tot ¼ onder de rand van de schaaltjes en zet in de oven. Laat de crème in 45-50 min. stollen (au bain-marie). De crème mag nog een beetje wiebelen in het midden.

3

Neem de braadslede voorzichtig uit de oven. Haal de schaaltjes uit de braadslede en laat in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Dek daarna af met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

4

Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi met de rietsuiker. Brand met een brûléebrander de gesuikerde bovenkant tot het karamelliseert en knapperig wordt. Serveer direct.

bereidingstipGeen brûléebrander? Verwarm bij stap 4 de grill van de oven voor op de hoogste stand. Neem de crème uit de koelkast en bestrooi met de rietsuiker. Zet de schaaltjes boven in de oven onder de grill en laat in 5-10 min. karamelliseren. De crème brûlée wordt door de warmte van de oven dan wel weer meer vloeibaar.

bereidingstipJe kunt het dessert t/m stap 3 helemaal voorbereiden en de crème brûlée afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren.