Erwtensoep met chorizo

Advertentie
Ingrediënten
- 1 pak spliterwten (500 g)
- 2 laurierblaadjes
- 3 stengels bleekselderij
- 1 kleine prei (in dunne ringen)
- 1 kleine winterwortel (in blokjes)
- 1 grote kruimig kokende aardappel (in blokjes)
- 2 zoete uien (gesnipperd)
- 200 g gerookte spekreepjes
- versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 g chorizoworst ((stukje), in blokjes)
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Spliterwten in zeef wassen. In soeppan erwten met 2 liter koud water en zout aan de kook brengen. Schuim met schuimspaan eraf scheppen. Laurierblad toevoegen. Spliterwten op laag vuur 30 min. koken, regelmatig goed over bodem roeren. Bleekselderij lossnijden aan onderkant, uit hart gele selderijblaadjes van stengels plukken en deze fijnhakken. Blaadjes afgedekt in koelkast bewaren tot soep geserveerd wordt. Bleekselderij in kleine blokjes snijden. Bleekselderij, prei, wortel, aardappel, ui en spekreepjes aan erwtensoep toevoegen en soep nog 30 min. zachtjes laten koken. Zout en peper naar smaak toevoegen. Soep regelmatig goed doorroeren; wat water toevoegen aan dikke soep helpt om aanbranden te voorkomen. In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten en chorizoblokjes al omscheppend krokant bakken. Chorizo op keukenpapier laten uitlekken. Soep in vier warme diepe borden scheppen. Chorizo en bleekselderijblaadjes over soep verdelen. Direct serveren.
Tip:
Serveren met soepstengels die omwikkeld zijn met dun gesneden plakken serranoham. Erwtensoep maak je meestal te veel, vries eventueel een gedeelte in porties in.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 820 kcal
- eiwit 52 g
- koolhydraten 65 g
- vet 40 g