Hertenbiefstuk in rode-portsaus
Wil je eens goed uitpakken? In dit gerecht zitten zóveel smaken, daar wordt iedereen stil van.

Advertentie
Ingrediënten
- 12 uien
- 4 medium handsinaasappels
- 150 g ongezouten roomboter
- 100 g kristalsuiker
- 2 el verse tijmblaadjes
- 380 ml wildfond
- 8 hertenbiefstukken (op kamertemperatuur)
- 200 ml rode port
- 75 g veldsla
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Pel en halveer de uien. Snijd de sinaasappel in plakjes.
- Smelt de helft van de boter in een kleine braadslede en strooi er de suiker, de tijm en de peper naar smaak in. Leg de uien in de braadslede met de snijkant naar beneden. Verdeel een kwart van de wildfond tussen de uien. Schuif de braadslede in de oven. Laat het wildfond en de ui in 25-35 min. gaar worden. Keer ze halverwege. Bestrooi de hertenbiefstukken naar smaak met peper en eventueel wat zout.
- Bak de hertenbiefstukken in een grote koekenpan in de rest van de boter op hoog vuur voor 2-3 min per kant bruin (ze mogen nog rood zijn van binnen). Leg de biefstukken naast elkaar op een bakplaat en dek ze af met aluminiumfolie.
- Verwarm de oven voor op 225 °C.
- Bak de plakken sinaasappel in het bakvet bruin en leg ze op een bord. Schenk de port en de rest van het fond bij het bakvet, roer de aanbaksels los en laat het geheel op hoog vuur inkoken tot saus. Haal de folie van de bakplaat en schuif hem in de oven. Laat de hertenbiefstukken in 4-5 min. per kant rosè worden.
- Snijd de hertenbiefstukken in plakken en leg die op warme borden. Schep er wat rodeportsaus overheen en leg de gekonfijte uien en plakken sinaasappel ernaast met een pluk veldsla ertussen.
bereidingstip:
Rood of rosé? Wil je weten of het vlees goed is? Prik er niet in met een vork, dan lopen de sappen eruit. Maar druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Als het zacht en verend is, dan is het rood vanbinnen. Medium vlees voelt steviger, maar is nog steeds verend. Liever geen alcohol? Je kunt de port vervangen door (extra) wildfond, runder- of groentebouillon. Overigens is, als je de port laat meekoken, binnen vijf minuten alle alcohol verdampt. Je krijgt met dit recept dus geen alcohol binnen.
bereidingstip:
Werkschema: twee uur van tevoren: uien konfijten, hertenbiefstuk bakken en saus maken. En let op: grote temperatuurwisselingen komen de kwaliteit van het vlees niet ten goede. Bewaar het na het aanbraden dus goed afgedekt buiten de koelkast.
variatietip:
Eten je gasten geen wild? Kies dan bijvoorbeeld voor (kogel)biefstuk.

Vis en vlees bakken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 410 kcal
- eiwit 27 g
- koolhydraten 27 g
-
vet 20 g
waarvan verzadigd 13 g - natrium 220 mg
- vezels 3 g
Ook te zien in
Hertenbiefstuk in rode-portsaus
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Hertenbiefstuk in rode-portsaus
Verwarm de oven voor op 200 °C.
- 12 uien
- 4 medium handsinaasappels
Pel en halveer de uien. Snijd de sinaasappel in plakjes.
- 75 g ongezouten roomboter
- 100 g kristalsuiker
- 2 el verse tijmblaadjes
Smelt de helft van de boter in een kleine braadslede en strooi er de suiker, de tijm en de peper naar smaak in.
- 95 ml wildfond
Leg de uien in de braadslede met de snijkant naar beneden. Verdeel een kwart van de wildfond tussen de uien. Schuif de braadslede in de oven.
- 8 hertenbiefstukken
Laat het wildfond en de ui in 25-35 min. gaar worden. Keer ze halverwege. Bestrooi de hertenbiefstukken naar smaak met peper en eventueel wat zout.
- 75 g ongezouten roomboter
Bak de hertenbiefstukken in een grote koekenpan in de rest van de boter op hoog vuur voor 2-3 min per kant bruin (ze mogen nog rood zijn van binnen).
Leg de biefstukken naast elkaar op een bakplaat en dek ze af met aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bak de plakken sinaasappel in het bakvet bruin en leg ze op een bord.
- 200 ml rode port
- 285 ml wildfond
Schenk de port en de rest van het fond bij het bakvet, roer de aanbaksels los en laat het geheel op hoog vuur inkoken tot saus.
Haal de folie van de bakplaat en schuif hem in de oven. Laat de hertenbiefstukken in 4-5 min. per kant rosè worden.
Snijd de hertenbiefstukken in plakken en leg die op warme borden.
- 75 g veldsla
Schep er wat rodeportsaus overheen en leg de gekonfijte uien en plakken sinaasappel ernaast met een pluk veldsla ertussen.
bereidingstip:
Rood of rosé? Wil je weten of het vlees goed is? Prik er niet in met een vork, dan lopen de sappen eruit. Maar druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Als het zacht en verend is, dan is het rood vanbinnen. Medium vlees voelt steviger, maar is nog steeds verend. Liever geen alcohol? Je kunt de port vervangen door (extra) wildfond, runder- of groentebouillon. Overigens is, als je de port laat meekoken, binnen vijf minuten alle alcohol verdampt. Je krijgt met dit recept dus geen alcohol binnen.
bereidingstip:
Werkschema: twee uur van tevoren: uien konfijten, hertenbiefstuk bakken en saus maken. En let op: grote temperatuurwisselingen komen de kwaliteit van het vlees niet ten goede. Bewaar het na het aanbraden dus goed afgedekt buiten de koelkast.
variatietip:
Eten je gasten geen wild? Kies dan bijvoorbeeld voor (kogel)biefstuk.