Pastiera Napoletana (Napolitaanse paastaart)
Pastiera Napoletana (Napolitaanse paastaart)
bewaar
bewaar

Pastiera Napoletana (Napolitaanse paastaart)

45 min. bereiden
1 uur 15 min. oventijd
30 min. wachten
214waarderingen

Aan de slag

1

Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil van de citroenen. Splits 3 van de 8 eieren. Voeg ⅓ van de rasp, 25 gram boter, de helft van de kaneel, wat zout en de risottorijst toe aan de melk. Kook de rijst in 20-25 min. gaar en laat 'm afkoelen. Meng in de keukenmachine de bloem met 175 gram suiker, de rest van de boter, 1 ei en 2 eierdooiers tot een glad deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 min. in de koelkast rusten.

2

Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil van de sinaasappels. Meng de ricotta met de rasp, de rest van de suiker, vanillesuiker, de rest van de citroenrasp, sucade, de rest van de kaneel, 4 eieren en 1 eierdooier. Roer de afgekoelde risottorijst door het ricottamengsel.

3

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verdeel het deeg in een grote en een kleine portie. Rol beide porties op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ronde lappen. Vet de bakvorm in en bekleed (ook de zijkanten) met de grootste lap deeg. Giet het ricotta-rijstmengsel op het deeg. Dek het geheel af met de kleine deeglap; druk de zijkanten goed aan en breng met een mes een ruitmotief aan op de bovenkant.

4

Bak de taart in het midden van de oven in 70-75 min. goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat 'm goed afkoelen. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast en bestrooi 'm voor het serveren met poedersuiker.

algemeenFamilierecept AllerHande 4 2007. Denkt Claudia Kuijpers (30) aan Pasen, dan ruikt ze de 'Pastiera Napoletana' bijna. Elk jaar bakt haar moeder Umberta Rossi (59) de traditionele Napolitaanse paastaart. 'Deze taart vinden we allemaal zo lekker, dat hij veel vaker op tafel komt dan alleen met Pasen.' Umberta paste het traditionele Napolitaanse recept aan, omdat ingrediënten als reuzel, gerstgrutten en sinaasappelbloesemwater in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn. Zij verving ze door boter, risottorijst en geraspte sinaasappelschil. 'Maar er is één ingrediënt dat er écht in moet: ricotta. Dat is typisch Italiaans,' weet Claudia.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Pastiera Napoletana (Napolitaanse paastaart)

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig