Jan in de zak
Bijzonder: je kookt het deeg met rozijnen in een kussensloop.

Advertentie
Ingrediënten
- 250 g rozijnen (en/of krenten)
- 250 g boekweitmeel (pak a 500 g)
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- ½ liter halfvolle melk
- 500 g keukenstroop in pot
- 125 g ongezouten roomboter
- 1½ dl water
Keukenspullen
- dik elastiek
- klein schoon kussensloop
- satéstokjes
Advertentie
Bereiden
- Was de rozijnen en laat goed uitlekken. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan. Roer in een kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar. Voeg al roerend zoveel melk toe dat er glad en vrij dik beslag ontstaat dat nog net van een lepel loopt. Schep de rozijnen door het beslag.
- Schep het beslag in een punt van het kussensloop. Bind de sloop veel hoger dan de vulling dicht met trouw of elastiek, denk eraan dat de volume ongeveer verdubbelt. Leg de zak in kokend water en laat het gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar worden. Keer de zak regelmatig. De Jan is gaar als de satéprikker er droog uitkomt.
- Verwarm intussen al roeren in een pannetje de stroop met de boter en het water tot er een mooie saus ontstaat. Neem de zak uit het water en laat even uitlekken. Neem de vulling uit de zak en leg op een bord. Schenk het overtollige water weg en snijd Jan in de zak in plakken. Verdeel deze plakken over de borden en schenk de stroopsaus erover.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 840 kcal
- eiwit 13 g
- koolhydraten 154 g
-
vet 20 g
waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in
Jan in de zak
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Jan in de zak
- 250 g rozijnen
- 250 g boekweitmeel
- 250 g zelfrijzend bakmeel
Was de rozijnen en laat goed uitlekken. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan. Roer in een kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar.
- ½ liter halfvolle melk
Voeg al roerend zoveel melk toe dat er glad en vrij dik beslag ontstaat dat nog net van een lepel loopt. Schep de rozijnen door het beslag.
Schep het beslag in een punt van het kussensloop. Bind de sloop veel hoger dan de vulling dicht met trouw of elastiek, denk eraan dat de volume ongeveer verdubbelt. Leg de zak in kokend water en laat het gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar worden.
Keer de zak regelmatig. De Jan is gaar als de satéprikker er droog uitkomt.
- 500 g keukenstroop in pot
- 125 g ongezouten roomboter
- 1½ dl water
Verwarm intussen al roeren in een pannetje de stroop met de boter en het water tot er een mooie saus ontstaat. Neem de zak uit het water en laat even uitlekken.
Neem de vulling uit de zak en leg op een bord. Schenk het overtollige water weg en snijd Jan in de zak in plakken. Verdeel deze plakken over de borden en schenk de stroopsaus erover.