Jan in de zak
Jan in de zak

Jan in de zak

Bijzonder: je kookt het deeg met rozijnen in een kussensloop.

4 uur bereiden
97waarderingen

Ingrediënten

6 personen

250 g

rozijnen

250 g

boekweitmeel

250 g

zelfrijzend bakmeel

½ liter

halfvolle melk

500 g

keukenstroop in pot

125 g

ongezouten roomboter

1½ dl

water

Dit heb je nodig

  • dik elastiek

  • klein schoon kussensloop

  • satéstokjes

Bijzonder: je kookt het deeg met rozijnen in een kussensloop.

Aan de slag

1

Was de rozijnen en laat goed uitlekken. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan. Roer in een kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar. Voeg al roerend zoveel melk toe dat er glad en vrij dik beslag ontstaat dat nog net van een lepel loopt. Schep de rozijnen door het beslag.

2

Schep het beslag in een punt van het kussensloop. Bind de sloop veel hoger dan de vulling dicht met trouw of elastiek, denk eraan dat de volume ongeveer verdubbelt. Leg de zak in kokend water en laat het gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar worden. Keer de zak regelmatig. De Jan is gaar als de satéprikker er droog uitkomt.

3

Verwarm intussen al roeren in een pannetje de stroop met de boter en het water tot er een mooie saus ontstaat. Neem de zak uit het water en laat even uitlekken. Neem de vulling uit de zak en leg op een bord. Schenk het overtollige water weg en snijd Jan in de zak in plakken. Verdeel deze plakken over de borden en schenk de stroopsaus erover.