Lat­te al­la portog­he­se

 • nagerecht
 • 6 personen
 • 395 kcal voedingswaarden
  • 55 min. bereiden
  • 1 uur wachten
(48) waardeer
italiaans nagerecht 6 personen
3 48

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
 • 6 ovenschaaltjes (Ø 15 cm), grote ovenschaal

Advertentie

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

 1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillestokje, merg en de melk in een steelpan. Snijd met een dunschiller 2 reepjes van de gele schil van de citroen en voeg toe. Pers de citroen uit. Breng de melk aan de kook, roer af en toe. Zet het vuur uit als de melk kookt en laat 10 min. staan.
 2. Doe ondertussen 200 g suiker in een andere steelpan. Voeg 3 el water en 3 el citroensap toe en laat de suiker op laag vuur in 5 min. smelten. Draai het vuur hoger en laat de suiker karamelliseren. Schenk de karamel in de ovenschaaltjes, zodat de bodem helemaal bedekt is. De karamel mag daarna hard worden.
 3. Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de eieren los met de rest van de suiker. Breng de melk weer aan de kook. Schenk de kokende melk door een zeef bij het eimengsel en roer door totdat de suiker is opgelost. Schenk het mengsel in de schaaltjes op de karamel. Zet de schaaltjes in de ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water en laat het dessert op deze manier in ca. 35 min. gaar worden (au bain-marie). Let erop dat het water niet gaat koken. Gebeurt dit wel, zet de oven dan even open en zet hem op 130 °C. De bovenkant van het gerecht mag goudbruin kleuren. Laat afkoelen. Zet minimaal 1 uur in de koelkast en serveer in de schaaltjes.

Tip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast.

Tip:

Familierecept Allerhande 8 2011. 'Dit was al mijn lievelingsdessert toen ik een klein jongetje was', vertelt Raffaele Edlmann. 'Ik ben opgegroeid in Florence, waar Gina destijds mijn kindermeisje was. Zij maakte 'latte alla portoghese' voor ons en we aten 't het liefst elke dag. Gina hoort al ontzettend lang bij onze familie, ze was ook het kindermeisje van mijn vader! En ook hij at het allerliefst haar zelfgemaakte 'latte'. Ik ben het recept nu mijn dochter aan het leren.'

video

Ka­ra­mel­li­se­ren

instructievideo - 01:36 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
 • energie 395 kcal
 • eiwit 12 g
 • koolhydraten 64 g
 • vet 10 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.