Kal­koen ge­vuld met pad­den­stoe­len

Traditioneel lekker, deze goedgevulde kalkoen. Zo maak je zeker indruk bij het kerstdiner.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 695 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 1 u. 40 min. oventijd
(405) waardeer
amerikaans hoofdgerecht Traditioneel lekker, deze goedgevulde kalkoen. Zo maak je zeker indruk bij het kerstdiner. 6 personen
3 405

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakkwast
  • braadslee
  • vleesthermometer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Hak de walnoten grof en snijd de paddenstoelen in stukjes. Verwijder de korstjes van het brood en snijd het brood in stukjes. Snijd de knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, noten, het brood, de tijm en de helft van de olie. Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met het paddenstoelenmengsel.
  2. Verhit de boter in een steelpan en laat vervolgens 5 min. afkoelen. Voeg de rest van de olie toe aan de gesmolten boter en bestrijk met een bakkwast de kalkoen met het boter-oliemengsel. Bestrooi met peper en bedek de borst van de kalkoen met de plakjes ontbijtspek. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee.
  3. Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 1 uur en 40 min. gaar. Controleer vanaf 1 uur en 20 min. regelmatig op gaarheid. Steek daarvoor de vleesthermometer in de borst en het dikste deel van de dij. De kalkoen is gaar als de thermometer op die plekken 70 °C aangeeft.
  4. Neem de kalkoen uit de oven en laat nog 15 min. rusten voor het aansnijden.

bereidingstip:

Hoe je zo’n kalkoen het beste in mooie stukken snijdt? Dat zie je op ah.nl/allerhande/video/kalkoen-snijden.

Tip:

De kalkoen is tijdelijk in assortiment in december.

kookstaptip:

Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 695 kcal
  • eiwit 67 g
  • koolhydraten 6 g
  • vet 44 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Kalkoen gevuld met paddenstoelen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kal­koen ge­vuld met pad­den­stoe­len

1
1

Verwarm de oven voor op 175 ºC.

Kalkoen gevuld met paddenstoelen stap 1

Instructievideo

00:04 min.

2
2
  • 60 g ongebrande walnoten
  • 200 g paddenstoelen-seizoensmelange

Hak de walnoten grof en snijd de paddenstoelen in stukjes.

3
3
  • 2 sneetjes witbrood

Verwijder de korstjes van het brood en snijd het brood in stukjes.

4
4
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el traditionele olijfolie

Snijd de knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, noten, het brood, de tijm en de olie.

5
5
  • 2½ kg kalkoen

Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met het paddenstoelenmengsel.

6
6
  • 50 g ongezouten boter

Verhit de boter in een steelpan en laat vervolgens 5 min. afkoelen.

7
7
  • 2 el traditionele olijfolie

Voeg de rest van de olie toe aan de gesmolten boter en bestrijk met een bakkwast de kalkoen met het boter-oliemengsel.

8
8
  • 150 g gerookt ontbijtspek

Bestrooi met peper en bedek de borst van de kalkoen met de plakjes ontbijtspek. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee.

9
9

Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 1 uur en 40 min. gaar. Controleer vanaf 1 uur en 20 min. regelmatig op gaarheid.

10
10

Steek daarvoor de vleesthermometer in de borst en het dikste deel van de dij. De kalkoen is gaar als de thermometer op die plekken 70 °C aangeeft.

11
11

Neem de kalkoen uit de oven en laat nog 15 min. rusten voor het aansnijden.

bereidingstip:

Hoe je zo’n kalkoen het beste in mooie stukken snijdt? Dat zie je op ah.nl/allerhande/video/kalkoen-snijden.

kookstaptip:

Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.