Spoel de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het koude water in een pan met dikke bodem en laat 30 min. weken.
Verwarm ondertussen de rijstazijn, suiker en het zout in een kleine steelpan op middelhoog vuur en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat in de pan afkoelen tot gebruik.
Breng de rijst met de deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en laat 10 min. stomen. Neem tijdens het stomen de deksel niet van de pan. Neem de pan daarna van het vuur en laat met de deksel erop 15 min. rusten.
Besprenkel de rijst met het rijstazijnmengsel, schep om met een houten lepel en schep op een platte schaal om af te koelen.
Knip de norivellen doormidden. Maak de avocado schoon en snijd ’m in de lengte in dunne plakjes. Trek de surimisticks in de lengte in dunnere reepjes. Leg een half norivel met de lange kant naar je toe en bedek de rechterhelft van het vel met een laag rijst van 1 cm dik. Schep 1/10 van de Japanse mayonaise op de rijst en leg diagonaal 1 plakje avocado en 1 surimistick erop. Vouw de nori over de vulling en rol verder op als een puntzakje (nigiri). Maak zo nog 9 nigiri.
Temaki sushi
Maak je eigen temaki sushi! Deze handgerolde sushi met avocado, surimisticks, en Japanse mayonaise is perfect als bijgerecht of als onderdeel van een gezellige sushi-avond. Check het Allerhande recept.
- combinatietipLekker met Japanse sojasaus, wasabi en sushigember.
- achtergrondinfoTemaki ontstond in de late Edo-periode (1603–1868) in Edo, het huidige Tokio. In deze tijd was er behoefte aan een snelle en handige manier om sushi te eten zonder gebruik van eetstokjes of borden. De term "temaki" komt van de Japanse woorden "te", wat "hand" betekent, en "maki" "rollen" betekent. Temaki ontstond als een makkelijkere en informele manier om sushi te maken en eten, zonder gespecialiseerde apparatuur of technieken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Temaki sushi (handgerolde sushi)
Instructievideo - 02:30 min.
Gerelateerde recepten
Temaki sushi
Maak je eigen temaki sushi! Deze handgerolde sushi met avocado, surimisticks, en Japanse mayonaise is perfect als bijgerecht of als onderdeel van een gezellige sushi-avond. Check het Allerhande recept.

bijgerecht
10 porties
190 kcal
1 uur 30 min. bereiden
Aan de slag
Spoel de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het koude water in een pan met dikke bodem en laat 30 min. weken.
Verwarm ondertussen de rijstazijn, suiker en het zout in een kleine steelpan op middelhoog vuur en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat in de pan afkoelen tot gebruik.
Breng de rijst met de deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en laat 10 min. stomen. Neem tijdens het stomen de deksel niet van de pan. Neem de pan daarna van het vuur en laat met de deksel erop 15 min. rusten.
Besprenkel de rijst met het rijstazijnmengsel, schep om met een houten lepel en schep op een platte schaal om af te koelen.
Knip de norivellen doormidden. Maak de avocado schoon en snijd ’m in de lengte in dunne plakjes. Trek de surimisticks in de lengte in dunnere reepjes. Leg een half norivel met de lange kant naar je toe en bedek de rechterhelft van het vel met een laag rijst van 1 cm dik. Schep 1/10 van de Japanse mayonaise op de rijst en leg diagonaal 1 plakje avocado en 1 surimistick erop. Vouw de nori over de vulling en rol verder op als een puntzakje (nigiri). Maak zo nog 9 nigiri.
combinatietip:Lekker met Japanse sojasaus, wasabi en sushigember.
achtergrondinfo:Temaki ontstond in de late Edo-periode (1603–1868) in Edo, het huidige Tokio. In deze tijd was er behoefte aan een snelle en handige manier om sushi te eten zonder gebruik van eetstokjes of borden. De term "temaki" komt van de Japanse woorden "te", wat "hand" betekent, en "maki" "rollen" betekent. Temaki ontstond als een makkelijkere en informele manier om sushi te maken en eten, zonder gespecialiseerde apparatuur of technieken.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 10 porties)
250 g sushirijst
350 ml koud water
3 el rijstazijn
2 tl kristalsuiker
1 tl zout
5 norivellen
1 eetrijpe avocado
10 surimisticks
10 tl Japanse mayonaise