Ingrediënten
6 personen
300 g
soepvlees
1.5 l
koud water
2 tl
zout
2
gedroogde laurierblaadjes
2 takjes
verse tijm
3 stukjes
gedroogde foelie
2
zwarte-peperkorrels
200 g
winterpeen
3 stengels
struik bleekselderij
1
prei
2 takjes
peterselie
1
beschuit
200 g
rundergehakt
1 mespunt
gedroogde nootmuskaat
50 g
vermicelli
Dit heb je nodig
schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes
Aan de slag
Breng in een soeppan het soepvlees met het water en het zout aan de kook brengen. Voeg de laurier, tijm, foelie en peperkorrels toe en laat afgedekt ca. 4 uur zachtjes trekken. Maak ondertussen de wortel, bleekselderij en prei schoon. Snijd de peen en bleekselderij in plakjes en de prei in ringen. Snijd de peterselie fijn. Verkruimel het beschuit boven het gehakt en strooi de nootmuskaat erover.
Breng het gehakt op smaak met peper en eventueel zout en kneed alles goed door elkaar. Maak van het gehakt kleine balletjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Maak een theedoek nat, wring uit en hang in een zeef. Schenk de bouillon door de zeef in een andere pan. Neem het vlees eruit en snijd klein. Voeg de wortel, selderij en prei toe aan de bouillon en breng ca. 10 min. aan de kook. Voeg de gehaktballetjes, soepvlees, vermicelli en peterselie toe en laat ca. 5 min. afgedekt koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bouillon maken
Instructievideo - 01:22 min.
Groentesoep met gehaktballetjes

voorgerecht
null personen
190 kcal
25 min. bereiden
240 min. wachten
Aan de slag
Breng in een soeppan het soepvlees met het water en het zout aan de kook brengen. Voeg de laurier, tijm, foelie en peperkorrels toe en laat afgedekt ca. 4 uur zachtjes trekken. Maak ondertussen de wortel, bleekselderij en prei schoon. Snijd de peen en bleekselderij in plakjes en de prei in ringen. Snijd de peterselie fijn. Verkruimel het beschuit boven het gehakt en strooi de nootmuskaat erover.
Breng het gehakt op smaak met peper en eventueel zout en kneed alles goed door elkaar. Maak van het gehakt kleine balletjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Maak een theedoek nat, wring uit en hang in een zeef. Schenk de bouillon door de zeef in een andere pan. Neem het vlees eruit en snijd klein. Voeg de wortel, selderij en prei toe aan de bouillon en breng ca. 10 min. aan de kook. Voeg de gehaktballetjes, soepvlees, vermicelli en peterselie toe en laat ca. 5 min. afgedekt koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
bereidingstip:Wil je de bouillon ontvetten, laat deze dan eerst helemaal koud worden, dan kun je het gestolde vet er zo afscheppen.
variatietip:Tomatengroentesoep met komijnekaas: Maak de bouillon met de helft van het water. Kneed 50 g geraspte komijnekaas (stukje, zelf raspen) in plaats van nootmuskaat door het gehakt. Voeg met de groenten 2 blikjes tomatenblokjes met sap (à 400 g) toe.
variatietip:Groente-crèmesoep: Vervang de vermicelli door 4 (in de bouillon) gekookte aardappels. Wrijf deze door een zeef en kook ze met 20 ml koksroom (pakje) de laatste 5 min. in de soep mee.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)300 g soepvlees
1½ l koud water
2 tl zout
2 gedroogde laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
3 stukjes gedroogde foelie
2 zwarte-peperkorrels
200 g winterpeen
3 stengels struik bleekselderij
1 prei
2 takjes peterselie
1 beschuit
200 g rundergehakt
1 mespunt gedroogde nootmuskaat
50 g vermicelli
Dit heb je nodig
schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes