Appelbaklava
Appelbaklava

Appelbaklava

35 min. bereiden
40 min. wachten
106waarderingen

Ingrediënten

4 personen

95 g

ongezouten pistachenoten

100 g

ongezouten roomboter

1 kg

jonagold appels

8 el

rietsuiker

3 tl

gemalen kaneel

10 plakjes

diepvries filodeeg

500 ml

ongezoete appelsap

2 el

vloeibare honing

Dit heb je nodig

  • rechthoekige bakvorm (20 x 30 cm)

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn. Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).

2

Meng 3 el suiker en kaneel erdoor en bak de appels 8 min. op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekaramelliseerd.

3

Leg een plakje filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi met 0,5 el suiker. Doe hetzelfde met een volgend plakje deeg en bestrooi dat met de helft van de noten. Leg er nog 3 plakjes deeg op en bestrijk die steeds met boter en bestrooi met suiker.

4

Schep de appel in de vorm en bedek op dezelfde wijze met 5 plakjes filodeeg. Eindig met boter en suiker. Bak de baklava in ca. 40 min. bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.

5

Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de honing toe en kook nog 1 min. Schenk de appelsiroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen.

tip

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo - 01:19 min.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo - 01:41 min.