Chocoladepotjes
Chocoladepotjes

Chocoladepotjes

Deze potjes zijn een echte traktatie voor chocolovers, het lekkerst als de binnenkant nog zacht is en lauwwarm. Mmmm….

45 min. bereiden
1 uur wachten
105waarderingen

Ingrediënten

4 personen

100 g

ongezouten roomboter

200 g

melkchocolade

4

middelgrote eieren

2 el

fijne kristalsuiker

4 el

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • ramequins (kleine ovenschaaltjes, Ø 9 cm)

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Deze potjes zijn een echte traktatie voor chocolovers, het lekkerst als de binnenkant nog zacht is en lauwwarm. Mmmm….

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de boter en chocolade in stukjes in een pan of vuurvaste kom en laat deze au bain-marie smelten. Roer tot een egaal mengsel. Laat iets afkoelen.

2

Splits ondertussen de eieren en klop de eidooiers met de kristalsuiker 5 min. met de mixer tot het volume 3 keer is toegenomen. Houd de eiwitten apart. Voeg al kloppend het chocolademengsel toe.

3

Klop 2 eiwitten in een vetvrije kom stijf met een mixer. Spatel luchtig door het mengsel.

4

Verdeel het mengsel over de ingevette ramequins en zet deze in de ovenschaal. Vul de schaal tot 2/3 met kokend water en zet ca. 25 min. in de oven. De chocoladepotjes zijn goed als de bovenkant is gestold. Neem de schaal uit de oven en laat de potjes op een rooster 1 uur afkoelen.

5

Bestrooi de chocoladepotjes met de poedersuiker.

tip

dieettipLekker met een kopje espresso en een paar cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes). Het recept is dan niet meer glutenvrij.

variatietipVoor een nog intensere smaak kun je in plaats van melkchocolade ook pure chocolade gebruiken.

algemeenHet gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting door Allerhande sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Chocoladepotjes

Instructievideo - 01:50 min.