Chocolade-abrikozentaart
Fruit en chocolade op een knapperige bodem: een verrassend lekkere combinatie!

Advertentie
Ingrediënten
- 150 g tarwebloem
- 50 g poedersuiker
- 1 mespunt zout
- 215 g ongezouten roomboter
- 3 middelgrote eieren
- 1 citroen
- 200 g gedroogde abrikozen
- 100 ml kraanwater
- 100 g chocolade extra puur 72%
- 50 g witte basterdsuiker
Keukenspullen
- keukenmachine
- deegroller
- bakpapier
- blindbakvulling
- staafmixer
Advertentie
Bereiden
- Zeef de bloem met de poedersuiker. Doe de bloem in de keukenmachine met het zout en 75 g boter en meng tot kruimels. Splits het ei. Voeg de eidooier toe aan het botermengsel, terwijl de machine draait. Meng tot een samenhangend deeg, voeg als het te droog is 1 el koud water toe. Vorm tot een platte deegbal, wikkel in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
- Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van Ø 30 cm. Vet de bakvorm in met wat boter. Bekleed de bakvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd de randen bij. Laat afgedekt nog 30 min. rusten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
- Bedek de deegbodem met bakpapier en doe de blindbakvulling erin en bak 10 min. blind. Neem uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier. Zet de bodem nog 5 min. in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
- Rasp de gele schil van een schoongeboende citroen en pers de vrucht uit. Doe de abrikozen met 100 ml water en 4 el citroensap in een steelpan. Breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur in 5 min. zacht worden. Pureer met de staafmixer en voeg het citroenrasp toe. Verdeel de abrikozenpuree over de taartbodem.
- Breng een pan met water aan de kook. Hak de chocolade grof. Hang in de pan een iets kleinere kom of pan, die het water niet mag raken. Smelt hierin de rest van de boter en chocolade (au bain-marie). Klop 2 eieren en de basterdsuiker lichtgeel en luchtig. Spatel de chocolade erdoor en schep het op de abrikozenpuree. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 30 min. gaar. Bestrooi met wat poedersuiker. Serveer op kamertemperatuur.

Au bain-marie smelten
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 390 kcal
- eiwit 6 g
- koolhydraten 36 g
-
vet 24 g
waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in
Chocolade-abrikozentaart
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Chocolade-abrikozentaart
- 150 g tarwebloem
- 50 g poedersuiker
Zeef de bloem met de poedersuiker.
- 1 mespunt zout
- 75 g ongezouten roomboter
Doe de bloem in de keukenmachine met het zout en de boter en meng tot kruimels.
- 1 middelgroot ei
Splits het ei.
Voeg de eidooier toe aan het botermengsel, terwijl de machine draait. Meng tot een samenhangend deeg, voeg als het te droog is wat koud water toe.
Vorm tot een platte deegbal, wikkel in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
- 30 g tarwebloem
Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap met een doorsnede van 30 cm.
- 2 g ongezouten roomboter
Vet de bakvorm in met wat boter en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd de randen bij.
Laat afgedekt nog 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bedek de deegbodem met bakpapier.
Tip: U kunt ook gedroogde peulvruchten gebruiken om blind te bakken.
Doe de blindbakvulling erin en bak 10 min. blind.
Neem uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier. Zet de bodem nog 5 min. in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
- 1 citroen
Boen de citroen schoon.
Rasp de gele schil van de schoongeboende citroen en pers de vrucht uit.
- 200 g gedroogde abrikozen
- 100 ml kraanwater
Doe de abrikozen met het water en 4 el citroensap in een steelpan.
Breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur in 5 min. zacht worden.
Pureer met de staafmixer en voeg het citroenrasp toe.
Verdeel de abrikozenpuree over de taartbodem.
Breng een pan met water aan de kook.
- 100 g chocolade extra puur 72%
Hak de chocolade grof.
- 140 g ongezouten roomboter
Hang in de pan met water een iets kleinere kom of pan, die het water niet mag raken. Smelt hierin de boter en chocolade (au bain-marie).
- 50 g witte basterdsuiker
- 2 middelgrote eieren
Klop de eieren en basterdsuiker lichtgeel en luchtig. Spatel de chocolade erdoor.
Schep het ei-chocolademengsel op de abrikozenpuree.
Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.
- 30 g poedersuiker
Bestrooi met wat poedersuiker. Serveer op kamertemperatuur.