Pulled pork
Pulled pork

Pulled pork

Deze Amerikaanse barbecueklassieker ben je misschien weleens tegengekomen op een broodje. Zelf pulled pork maken kan ook! Je hebt wat geduld nodig, maar het eindresultaat is to die for.

Hoe maak je een broodje pulled pork?

Hoe maak je een broodje pulled pork?

Ingrediënten

10 personen

2 kg

varkensprocureur zonder been

2 el

rietsuiker

2 el

grof zeezout

2 el

tabasco

1 el

paprikapoeder

125 g

donkere basterdsuiker

150 g

ketchup

125 ml

appelciderazijn

Dit heb je nodig

  • rooksnippers

  • barbecue met deksel

  • aluminium wegwerpbakje

  1. Begin met de rooksnippers. Week ze ½ uur in ruim water. Steek ondertussen de barbecue aan. Gebruik het liefst een firestarter. Schuif de houtskool als deze roodgloeiend is naar 1 kant.
  2. Leg het vlees in een aluminium schaal. Meng het zout, de rietsuiker, de helft van de tabasco en paprikapoeder door elkaar. Wrijf het vlees er rondom mee in. Leg de schaal met vlees op het deel van de barbecue waar geen houtskool onder ligt. Strooi een handje rooksnippers op de houtskool. Doe de deksel erop en laat 3 ½ uur rustig garen en roken. Keer het vlees elke 30 min. Vul elk uur de houtskool aan. Strooi er dan ook wat rooksnippers op.
  3. Doe ondertussen de basterdsuiker, ciderazijn, ketchup en de rest van de tabasco in een steelpan en breng aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken. Schenk de saus in een aluminium schaal en zet naast het vlees zodat deze verder kan inkoken en een rooksmaakje krijgt. Haal de saus er na 1 uur af. Neem het vlees van het vuur als het mooi bruin is en zo gaar dat het makkelijk in stukjes uit elkaar te trekken is. Laat het vlees 30 min. afkoelen. Trek het vlees in kleine stukjes uit elkaar. Gooi het vet dat tussen het vlees zit weg. Doe ondertussen de barbecuesaus weer in de steelpan en roer het bakvocht uit de schaal erdoor. Breng de saus nogmaals aan de kook en meng door het vlees.
Wat is pulled pork?

Wat is pulled pork?

Pulled pork is langzaam gegaarde procureur: dat is de nek van een varken. Je kunt het garen op de barbecue of in de oven. Het vlees garen op de barbecue of in de oven duurt een paar uur, maar je hoeft er zelf nauwelijks iets aan te doen. Een kwestie van het vlees insmeren met een ‘dry rub’ – een mengsel van verschillende specerijen, zout en suiker – of marinade, even laten intrekken en het vlees dan laten garen op lage temperatuur.

Wat eet je bij pulled pork?

Klassiek serveer je pulled pork op een broodje. Dat is extra lekker met (zelfgemaakte) barbecuesaus of ketchup en eventueel wat plakjes augurk of koolsla. Met geroosterde aardappelen en extra koolsla en/of een grote groene salade kun je pulled pork ook als volledige maaltijd serveren.

Wat eet je bij pulled pork?
Pulled pork: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Pulled pork: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt pulled pork in een goed afgesloten bak 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Pulled pork is perfect om in te vriezen. Omdat het nogal wat tijd kost en het dus eigenlijk niet de moeite waard is om maar een klein beetje te maken, kun je het beste een grote portie maken en de rest invriezen. In goed afgesloten diepvrieszakken of -bakken is pulled pork in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Verdeel het over een ovenschaal en laat ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C opwarmen voordat je het gaat eten.