Gehaktbrood recepten
Gehaktbrood recepten

Gehaktbrood recepten

Het is een neefje van de Hollandse gehaktbal: het gehaktbrood a.k.a. meatloaf. Met deze recepten van Allerhande zet je een authentiek gerecht op tafel.

Gehaktbrood maken

Gehaktbrood maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken. Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout. Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.
  3. Snijd de champignons is plakjes en bak 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de champignons in de pan en bak 5 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.
  4. Vet de cakevorm en ovenschaal in. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de champignons erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.
  5. Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.