Champignonsaus
Champignonsaus

Champignonsaus

De hartige smaak van paddenstoelen in een heerlijk romige saus blijkt telkens weer onverslaanbaar. Champignonsaus is lekker over varkenshaas, biefstuk, gegrilde groenten of door de pasta. Een absolute klassieker! Wij laten zien hoe je de allerbeste maakt.

Champignonsaus recepten

Champignonroomsaus maken

Champignonroomsaus maken

Ingrediënten

4 personen

2 tenen

knoflook

50 g

ongezouten roomboter

250 g

verse fijne soepgroente

380 ml

paddenstoelenfond in pot

250 ml

verse slagroom

250 g

kastanjechampignon

3 el

medium sherry

Dit heb je nodig

  • zeef

  1. Snijd de knoflook doormidden. Verhit de helft van de boter in een steelpan en bak de soepgroente en knoflook zonder te kleuren op laag vuur 3 min. Voeg de fond toe en breng het geheel tegen de kook. Laat de smaak van de groenten op laag vuur 20 min. in de fond trekken, zonder deksel op de pan.
  2. Schenk de fond door de zeef en vang het vocht op in een pan. De groenten hebben hun smaak afgegeven en worden niet meer gebruikt. Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 125 ml over is. Dit duurt ca. 10 min. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale saus. Dit duurt ca. 15 min.
  3. Snijd de champignons in kwarten. Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons op middelhoog vuur 5 min. Voeg de sherry toe en laat op hoog vuur 3 min. verdampen. Schenk de saus erbij, breng op smaak met peper en zout en warm nog 2 min. door.
Champignonsaus invriezen / bewaren / opwarmen

Champignonsaus invriezen / bewaren / opwarmen

Je kunt champignonsaus 2 tot 3 dagen luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Opwarmen gaat het beste in een steelpannetje op laag vuur onder regelmatig roeren. Invriezen is iets lastiger. Omdat er room in zit, bestaat de kans dat de saus gaat schiften. Als er een bindmiddel zoals maizena in de saus zit, is de kans hierop iets kleiner. Is de saus na het invriezen inderdaad geschift? Roer er dan een paar eetlepels water doorheen om hem weer te binden tijdens het opwarmen. Laat de saus altijd eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem opbergt, of dat nou in de koelkast of de vriezer is. In de vriezer is de saus 2 maanden houdbaar.