Entrecote
Entrecote

Entrecote

Veelzijdig en boordevol smaak: entrecote is een stuk vlees om echt van te genieten. Serveer ’m gegrild, gebakken of van de barbecue, met of zonder saus. Feest!

Entrecote maken

Entrecote maken

  1. Haal de entrecotes uit de verpakking, dek af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt ongeveer 30 min. Dep droog en bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en zout.
  2. Verhit de roomboter op hoog vuur in een koekenpan waar de entrecotes net in passen en laat uitbruisen. Dat betekent dat het schuim is weggetrokken en de boter net begint te kleuren. Leg de entrecotes in de pan en bak op hoog vuur. Voor rood 1-2 min.; medium 2-3 min.; doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor een tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Houd de boter in beweging door de pan aan de steel te bewegen.
  3. Leg de entrecotes uit de pan op een voorverwarmd bord en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. De vleessappen verdelen zich nu over het vlees, zodat het minder vocht verliest bij het aansnijden.
Wat is entrecote?

Wat is entrecote?

Entrecote is een biefstuk met een randje vet uit de rug van het rund, of van het varken. Over het algemeen wordt met entrecote het vlees van een koe bedoeld. Het is een heel mals stuk vlees, omdat dit deel van het dier weinig beweging krijgt en er zich daardoor weinig taaie spiervezels ontwikkelen.

Entrecote bakken: op de bbq of uit de (grill)pan?

Entrecote kun je op verschillende manieren bakken. Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen. Dep de entrecote droog met keukenpapier en bestrijk met een kwastje met olie of laat minimaal een halfuur rusten in een marinade. Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur, of steek de barbecue aan. Bak of gril het vlees 2 minuten per kant (voeg in een koekenpan eventueel wat boter toe). Laat het vlees 10 minuten losjes afgedekt met aluminiumfolie rusten. Bestrooi met peper en eventueel zout. Eventueel kun je het vlees in een voorverwarmde oven op 160 °C laten nagaren. Steek een kernthermometer in het vlees en stel in op 54 °C.

Entrecote bakken: op de bbq of uit de (grill)pan?
Wat is lekker bij entrecote?

Wat is lekker bij entrecote?

Bij entrecote kun je aardappelen in alle soorten en maten serveren, bijvoorbeeld gepofte aardappelen of verwerkt tot friet of aardappelpuree. Daarnaast zijn ook brood, groente en salade er heerlijk bij. Met de saus kun je helemaal losgaan. Wat dacht je van bearnaisesaus, salie-sinaasappelboter of een salsa verde? Zo geef je entrecote telkens weer een andere twist!