Ribeye
Ribeye

Ribeye

Zin in een bijzonder, sappig stuk vlees? Met ribeye weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Eenvoudig te bereiden in de pan, extra lekker om te grillen op de barbecue.

Wat is ribeye?

Wat is ribeye?

Ribeye is een stuk rundvlees dat – zijn naam zegt het al – wordt gesneden van het ribstuk van het rund. Het tweede deel van zijn naam heeft-ie te danken aan het ronde stukje vet – een ‘oogje’ – in het vlees. Ribeye is mede dankzij de vetstructuur een mals en sappig stuk vlees, dat je bereidt als een biefstuk en liefst nog wat rosé laat vanbinnen.

Ribeye bakken: hoe doe je dat?

Ribeye kun je op verschillende manieren bakken. Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en bestrijk met een kwastje met voldoende olie. Verhit een koekenpan of grillpan op hoog vuur, of steek de barbecue aan. Bak of gril de ribeye tot het gewenste resultaat: rood 1 tot 2 minuten per kant, medium 2 tot 3 minuten per kant, doorbakken 3 tot 4 minuten per kant. Laat het vlees 5 tot 8 minuten op een bord rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Bestrooi met peper en zout.

Ribeye bakken: hoe doe je dat?
Ribeye: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ribeye: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ribeye kun je het beste rauw en in de verpakking bewaren: tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking in de koelkast of tot 9 maanden in de vriezer. Toch al gegaard en nog wat over? Eenmaal gegaarde ribeye kun je 2 dagen bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Ontdooien doe je door het vlees een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Gegaarde ribeye kun je het beste opwarmen in een koekenpan, met een beetje boter of olie. Zorg ervoor dat je het niet te lang verwarmt, dan wordt het vlees taai.

Ribeye bakken

Ribeye bakken

Ingrediënten

4 personen

2 stuks

ribeye

25 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • aluminiumfolie

  1. Haal de ribeye uit de verpakking, dek af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt ongeveer 30 min. Dep droog en bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en zout.
  2. Verhit de roomboter op hoog vuur in een koekenpan waar de ribeyes net in passen laat uitbruisen. Dat betekent dat het schuim is weggetrokken en de boter begint te kleuren. Leg de ribeyes in de pan en bak op hoog vuur. Voor rood 1-2 min.; medium 2-3 min.; doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor een tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Houd de boter in beweging door de pan te bewegen.
  3. Leg de ribeye uit de pan op een voorverwarmd bord en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. De vleessappen verdelen zich nu over het vlees, zodat het minder vocht verliest bij het aansnijden.