Biefstuk recepten
Biefstuk recepten

Biefstuk recepten

Zo’n klassieker waarmee je altijd goed zit: een botermals biefstukje. Een schot in de roos voor een romantisch diner voor twee of tijdens een gezellige kerstavond met familie. Aardappelgratin erbij, haricots verts op tafel en het liefst een lekker zachte saus. Feest!

Biefstuk bakken

Biefstuk bakken

  1. Laat het vlees in 30 min. op kamertemperatuur komen. Bestrooi aan beide kanten met peper en zout.
  2. Verhit een ruime koekenpan op hoog vuur. Voeg 25 g boter toe. Wacht tot het schuim verdwijnt, de boter heeft dan de juiste temperatuur. Leg de biefstukken in de pan en zorg dat ze elkaar niet raken. Houd de biefstukken tijdens het bakken in beweging, zo blijft de temperatuur constant. Als de biefstukken aan één kant mooi bruin zijn, keer je ze om. Voeg na 1 min. de rest van de boter toe.
  3. Bak de biefstukken naar wens rare, medium of well done. Neem ze uit de pan en laat op een warm bord 5 min. rusten onder een deksel of aluminiumfolie.
  4. De aanbaksels en vleessappen in de pan zijn de ideale basis voor je jus of saus.
Wat is het verschil tussen rare, medium en well done?

Wat is het verschil tussen rare, medium en well done?

Het verschil tussen rare, medium en well done is de garingstijd en logischerwijs de daaruit voortkomende garing. Een rare gebakken biefstuk is alleen aan de buitenkant gebruind, waardoor het vlees erg rood blijft en slechts een kerntemperatuur tussen de 50-55 °C bereikt. Medium is iets verder doorbakken, maar nog wel met een rode kern (temperatuur tussen de 60-75 °C). Een well done gebakken biefstuk is helemaal doorbakken (temperatuur tussen de 70-75 °C). Zowel rare als well done zijn garingen ‘waar je van moet houden’. Bij een medium garing is het vlees nog heerlijk mals, maar niet te rauw. Daarom wordt biefstuk bij voorkeur op die manier gebakken.