Paddenstoelen recepten
Paddenstoelen recepten

Paddenstoelen recepten

Paddenstoelen: van champignon tot shiitake en van portobello tot oesterzwam… Ze zitten bomvol umami! En smaken waanzinnig in een risotto of soep. Met paddenstoelen kun je alle kanten op.

Paddenstoelen recepten

Paddenstoelenrisotto maken: zo doe je dat
Paddenstoelenrisotto maken: zo doe je dat

Paddenstoelenrisotto maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

2

sjalotten

2 el

traditionele olijfolie

200 g

paddenstoelenmelange

300 g

risottorijst

150 ml

witte wijn

750 ml

kokend water

2

bospaddenstoelenbouillontabletten

75 g

Pecorino Romano

125 g

mascarpone

2 el

gedroogde tijm

  1. Snipper de sjalotten. Verhit de olie in een grote pan en fruit de sjalot. Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier, snijd grof en bak 5 min. mee. Schep de risottorijst erdoor en bak 2-3 min. tot de korrels glazig zijn.
  2. Voeg de wijn toe en laat de rijst de wijn op laag vuur helemaal opnemen. Giet ondertussen het kokende water over de bouillontabletten. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg weer een scheut toe en ga door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 min.
  3. Rasp ondertussen de kaas. Schep de mascarpone door de risotto en warm 1 min. mee. Neem de pan van het vuur, voeg de tijm en de helft van de kaas toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de risotto met de deksel op de pan nog 5 min. staan. Schep in diepe borden en strooi de rest van de kaas erover.
Paddenstoelensoorten
Paddenstoelensoorten

Paddenstoelensoorten

Er zijn ontzettend veel paddenstoelsoorten, duizenden zelfs. De ene is niet eetbaar en de ander wel. We lichten er een aantal uit:
Champignons, deze lenen zich voor allerlei bereidingen; van bakken tot stoven en zelfs frituren.
Kastanjechampignons, hebben een krachtige, kruidige en licht nootachtige smaak.
Oesterzwammen, hebben een delicate smaak en slinken nauwelijks bij verhitting.
Portobello’s lenen zich goed om te vullen, ze blijven namelijk goed stevig.
Shiitake zijn stevig en vlezig, ze worden in veel Aziatische keukens gebruikt.
Koningsoesterzwam heeft een stevige bite en doet het goed in wokgerechten.
Porcini/eekhoorntjesbrood is vaak gedroogd en is eenmaal geweekt erg lekker in pasta en risotto.