Hachee
Hachee

Hachee

Je hebt er de hele zomer op gewacht: hachee. Zodra de temperaturen dalen, komt de liefde voor stoofvlees weer boven. Het idee dat jouw oma veel lekkerder hachee kan maken dan jij? Lees verder en word zelf kampioen draadjesvlees!

Hachee maken

Hachee maken

  1. Halveer de uien en snijd in ringen. Snijd het vlees in stukken van ca. 3 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak de helft van het vlees al omscheppend op middelhoog vuur in 3 min. rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft van het vlees in de rest van de boter. Doe al het vlees terug in de pan. Zet het vuur laag, voeg de ui toe en fruit 5 min. op laag vuur. Roer regelmatig.
  2. Bestrooi het vlees en de ui met de bloem en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Roer regelmatig. Voeg het water en de bouillontablet toe. Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en stoof het vlees met de deksel op de pan op heel laag vuur in ca. 3 uur gaar. Roer regelmatig.
  3. Haal na 2½ uur de deksel van de pan en laat het laatste halfuur tot de gewenste dikte in inkoken op laag vuur. Breng de hachee op smaak met peper en eventueel zout.
Wat is hachee?

Wat is hachee?

Hachee is een stoofgerecht van rundvlees, uien, kruidnagels, laurierblaadjes en – hét geheim voor mals vlees – zuur. We kennen hachee als een Hollandse klassieker, maar of het daadwerkelijk ons cultureel erfgoed is? Het woord hachee komt van het Franse woord hakken, hacher, en het gerecht stond daar in de middeleeuwen al op tafel. Hachee ontstond waarschijnlijk door restjes braadvlees en groenten samen te voegen met een scheutje azijn om het vlees mals te krijgen. Goed idee, van de Fransen!

Welk vlees voor hachee?

Om hachee te maken, gebruik je runderriblappen. Dit vlees is van zichzelf niet erg mals, maar daarom juist ideaal om te stoven. Het vlees moet zeker zo’n 3 - 4 uur opstaan, terwijl het hele huis volstroomt met de meest heerlijke geuren. Hoe langer je het stooft, hoe zachter het wordt, tot het bijna uit elkaar valt en herkenbaar wordt als draadjesvlees. En ook niet onbelangrijk: riblappen zijn vaak een stuk goedkoper dan ander rundvlees!

Welk vlees voor hachee?
Hoe lang kun je hachee bewaren of invriezen?

Hoe lang kun je hachee bewaren of invriezen?

Hachee kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Lekker om later weer op te warmen bij een stamppotje of aardappelen met rodekool!

Waarom ontbijtkoek in hachee?

Een herkenbaar ingrediënt in recepten van hachee is ontbijtkoek. Dit wordt vaak aan het gerecht toegevoegd vanwege de unieke smaak en de mogelijkheid om de saus beter te binden. De kruidige en zoete accenten van ontbijtkoek dragen bij aan de smaak van het gerecht.

Waarom ontbijtkoek in hachee?
Welke groente eet je bij hachee?

Welke groente eet je bij hachee?

Er zijn diverse groenten die qua smaak en textuur goed bij hachee passen. Vaak worden wortelen en uien toegevoegd voor een zoete en hartige smaak. Daarnaast kan knolselderij het gerecht een aardse tint geven, waar champignons juist de umamismaak versterken. Voor naast de hachee kan je ook groenten serveren als (geroosterde) broccoli, bloemkool of spruitjes. Ga je liever voor een frisser bijgerecht? Maak dan een salade, bijvoorbeeld van gemengde sla, tomaten en komkommer.