Varkensrollade
Varkensrollade

Varkensrollade

Zet in een handomdraai een feestelijke rollade op tafel. Bereid 'm met pruimen en spek, ricotta of ansjovis. Even in de oven en serveren maar!

Varkensfiletrollade met pruimensaus
Varkensfiletrollade met pruimensaus

Varkensfiletrollade met pruimensaus

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 el venkelzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrel
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 varkensfiletrollade
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 75 g zachte pruim
  • 1 perssinaasappel
  • ½ runderbouillontablet
  • 150 ml water
  • 2 steranijsjes

Nodig in de keuken

  • vijzel of staafmixer
  • ovenschaal (15 x 20 cm)
  • aluminiumfolie
  • staafmixer
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe het venkelzaad, de peperkorrels en het zeezout in de vijzel of het bakje van de staafmixer en stamp of maal grof. Dep de rollade droog en wrijf rondom in met dit mengsel (de kruidenmix uit de verpakking wordt niet gebruikt). Leg het vlees met de helft van de boter in de ovenschaal. Braad in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Neem het vlees uit de oven en laat 15 min. losjes afgedekt onder aluminiumfolie rusten.
  2. Snijd ondertussen de pruimen grof. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de pruimen met het sinaasappelrasp en -sap, bouillonblokje, het water, de steranijs en de rest van de boter in een steelpan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken.
  3. Verwijder de steranijs en schenk in een hoge beker. Pureer met de staafmixer tot gladde saus. Breng op smaak met peper. Meng de vleesjus en de aanbaksels uit de ovenschaal door de pruimensaus. Snijd het vlees aan tafel in plakken en serveer met de saus.