Deeg maken

Instructievideo

- 01:24 min.

Deeg is een kneedbaar mengsel van bloem en water waaraan je andere ingrediënten kunt toevoegen om brood of gebak te maken. Bekijk de video van Allerhande en leer stap voor stap zelf deeg maken. 

Taartdeeg maken
Stap 1: Simpel deeg bestaat uit twee delen bloem, een deel boter en wat ijskoud water. Verdeel kleine blokjes koude boter over de bloem. Meng totdat je een kruimig, grof mengsel hebt en voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe. Je kunt (al naar gelang het recept) ook ei of suiker toevoegen, maar dat maakt voor de werkwijze van deeg maken niet uit. Belangrijk is dat je de juiste hoeveelheden en ingrediënten uit het recept gebruikt.
Stap 2: Kneed het mengsel kort door, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Doe dit niet te lang, anders gaat de boter smelten en wordt het deeg klef. Je kunt het mengsel ook kort draaien in de keukenmachine voor hetzelfde resultaat.
Stap 3: Wikkel in vershoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Stap 4: Neem het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller op een licht met bloem bestoven werkblad tot de gewenste dikte. Bestuif ook de deegroller lichtjes moet bloem, zodat het deeg niet aan de deegroller of het aanrecht blijft plakken. Gebruik niet teveel bloem anders wordt het deeg te droog. Bekleed vervolgens een ingevette vorm met het deeg. En zo maak je deeg! Bekijk de video over deeg maken en probeer het zelf!