Croutons maken

Instructievideo

- 01:14 min.

Croutons maken is een uitstekende manier om oud brood te verwerken. Bekijk deze video van Allerhande en leer stap voor stap hoe je zelf croutons kunt maken.  

Croutons maken
Stap 1: Wil je nette croutons maken, snijd dan eerst de korstjes van het brood. Snijd vervolgens het brood in blokjes. Je kunt er ook voor kiezen om de korstjes aan het brood te laten zitten, of zelfs ongesneden brood in stukjes te scheuren.
Stap 2: Doe het brood in een schaal en besprenkel het met kruidenolie of olijfolie en wat zout. Schep de broodblokjes in de schaal vervolgens een aantal keren goed om.
Stap 3: Spreid de broodblokjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet het in een voorverwarmde oven van 170 graden. Bak de croutons ongeveer 25 minuten. Draai ze halverwege het bakken een keer om zodat de croutons aan alle kanten gelijkmatig goudbruin worden.

Koekenpan
Je kunt de croutons ook in een koekenpan op middelhoog vuur rondom bruin bakken nadat je ze met olie omgeschept hebt. Dat gaat iets sneller dan in de oven, maar schud of schep ze wel regelmatig om om aanbranden te voorkomen. Laat de croutons helemaal afkoelen en doe ze daarna over een salade of in de soep.

Bewaren doe je zo
Als je ze niet meteen nodig hebt, kun je de croutons nog zo’n twee weken bewaren in een luchtdichte trommel. Bekijk de video over croutons maken en ga zelf aan de slag!