Pepernoten maken

Kookles interactief

- 00:44 min.

Nieuw in Allerhande: de interactieve kooklesvideo. Leer stap-voor-stap pepernoten maken. Bekijk deze nieuwe interactieve video en ga aan deslag.

Je eigen tempo
Door op de interactieve blokjes te klikken kun je de kookles in je eigen tempo bekijken en de verschillende stappen makkelijk opnieuw afspelen of doorklikken naar de volgende video. Ook vind je in deze video andere relevante receptlinks, handige instructiefilmpjes en kun je altijd zien welke ingrediënten je precies nodig hebt. Pepernoten, of eigenlijk kruidnoten, horen bij het oer-Hollandse Sinterklaasfeest. Wil je zelf heerlijke pepernoten bakken? Bekijk dan deze video en ga met het pepernotenrecept aan de slag! Pepernoten, of eigenlijk kruidnoten, horen bij het oer-Hollandse Sinterklaasfeest. Wil je zelf heerlijke pepernoten bakken? Bekijk dan deze video en ga met het pepernotenrecept aan de slag!

Pepernotenrecept
Stap 1: Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel met 2 theelepels kardemom, 2 theelepels gemalen kaneel, 1 theelepel gemalen kruidnagel, 1 theelepel gemalen nootmuskaat,2 theelepels gemberpoeder en een mespunt zout boven een kom. Voeg 200 gram keukenstroop toe. Doe er 100 gram koude boter bij en kneed het tot een egaal en samenhangend deeg. Vorm er een bal van, verpak deze in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 170 °C. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er 4 rolletjes van 1 cm dik van. Snijd elk rolletje in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje.
Stap 3: Verdeel de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor een afstand van zo’n 1.5 cm tussen de balletjes, want ze zetten iets uit. Bak ze in ca. 12 minuten in het midden van de oven gaar. Laat ze op de bakplaat helemaal afkoelen. Zo bak je pepernoten.

Variant: chocoladepepernoten
Stap 1: Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel met 2 theelepels kardemom, 2 theelepels gemalen kaneel, 1 theelepel gemalen kruidnagel, 1 theelepel gemalen nootmuskaat, 2 theelepels gemberpoeder en 1 mespunt zout boven een kom. Voeg 200 gram keukenstroop toe. Doe er 100 gram koude boter bij en kneed het tot een egaal en samenhangend deeg. Vorm er een bal van, verpak deze in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 170 °C. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er 4 rolletjes van 1 cm dik van. Snijd elk rolletje in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje.
Stap 3: Verdeel de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor een afstand van zo’n 1.5 cm tussen de balletjes, want ze zetten iets uit. Bak ze in ca. 12 minuten in het midden van de oven gaar. Laat ze op de bakplaat helemaal afkoelen.
Stap 4: Hak na het bakken van de pepernoten 150 gram pure chocolade (het liefst met een cacaopercentage van 72%) in stukjes. Doe het in een vuurvaste kom en hang die in een net iets grotere pan met kokend water en laat de chocolade smelten. Zorg dat de kom niet in het water hangt, maar net erboven. Roer de chocolade tijdens het smelten rustig door met een spatel. Leg een afgekoelde pepernoot op een vork en doop kort in de chocolade. Leg de pepernoot op een stuk bakpapier tot de chocolade hard is geworden.

Bekijk de video en probeer zelf dit heerlijke pepernotenrecept en de chocoladevariant eens uit. Eet smakelijk!